De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de daders van de dodelijke woningoverval op Jan van Mullekom in Helenaveen. De 47-jarige pluimveehouder werd op 11 juli 2022 zwaar toegetakeld en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
De politie heeft de zaak nog altijd in onderzoek en vraagt mensen met tips om zich te melden: “Als je meer weet of misschien iets vermoedt, hoe klein ook, laat het dan weten. Jij kunt helpen de daders te vinden zodat ook de familie van Jan van Mullekom rust kan vinden.” Hiervoor kan contact worden opgenomen met het team criminele inlichtingen op telefoonnummer 0492-394135. Anoniem doorgeven van tips is ook mogelijk via hetzelfde nummer.
Meerdere daders
Wat er precies is gebeurd, blijft tot nu toe een raadsel. Rechercheurs zijn nog steeds op zoek naar de waarschijnlijk meerdere daders van de gewelddadige overval waardoor Van Mullekom uiteindelijk overleed. Er wordt nog steeds van uitgegaan dat de daders het slachtoffer hebben gekneveld of vastgebonden. “Het tijdstip van het incident ligt vermoedelijk tussen zondag 10 juli, 19.00 uur en 08.00 uur maandagochtend 11 juli”, geeft de politie aan. Jan van Mullekom werd maandagochtend 11 juli rond 8.00 uur gevonden door een naaste.
Tekst gaat verder onder de video.
Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) werd toen direct ingezet en ook specialisten van de Forensische Opsporing hebben destijds al uitgebreid onderzoek gedaan naar bruikbare sporen. In september 2022 werd de woning aan de Lagebrugweg in Helenaveen opnieuw door een forensisch team onderzocht. Meer dan dat het ging om een onderzoek met ‘nieuwe middelen’ wilde de politie destijds niet bekendmaken.
Inbraak
Opvallend is dat er in het na een jaar nog steeds verzegelde huis op donderdag 2 november 2023 is ingebroken door drie mannen. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de inbrekers in totaal een half uur de woning en de garage doorzoeken. Of die inbraak iets te maken heeft met de woningoverval in het jaar ervoor is volgens de politie niet duidelijk: “Het team dat de zaak onderzoekt, sluit een mogelijk verband niet uit.” Vanwege het belang van het onderzoek wil de politie ook hier niet verder over uitweiden: “Dit zou het op een later moment kunnen frustreren.”
Tekst gaat verder onder de video.
Voorafgaand aan de inbraak op 2 november zou eerder ook al een poging tot inbraak zijn gedaan in de woning van Jan van Mullekom. Hierna wilde de familie van de pluimveehouder camera’s plaatsen, maar omdat de politie de zaak nog steeds in onderzoek had, mocht er voor de videoapparatuur geen stroom uit het huis gebruikt worden. Daarom koos de familie uiteindelijk voor een paar bewakingscamera’s die werken op zonne-energie, waarmee de beelden werden gemaakt van de inbraak die wel slaagde.
Zorgen
Ondertussen leeft het gezin van Van Mullekom al bijna twee jaar in onzekerheid en werden de nabestaanden eerder met financiële zorgen geconfronteerd omdat de vaste lasten van het huis gewoon doorlopen. De vader van de partner van Jan verklaarde eerder dat zijn dochter iedere maand 1500 euro aan hypotheek, plus gas en licht moest betalen: “De erfenis van de kinderen staat nu op een geblokkeerde rekening, omdat ze nog minderjarig zijn. Maar het telt wél mee bij haar vermogen. Dat is daardoor nu te hoog voor onder meer de huur- en zorgtoeslag.”
Buiten de financiële zorgen, is er bij de familie ook angst omdat er na al die tijd nog steeds veel onduidelijk is in de zaak: “Mijn dochter heeft geen enkel idee waarom Jan zo is toegetakeld. Ze vraagt zich af of zij en de kinderen nu ook gevaar lopen.” Een hulpmedewerker benaderde daarom ook verschillende media waaronder DMG, met het verzoek de namen van de partner en kinderen van Jan van Mullekom te verwijderen uit eerdere publicaties.
Lees ook: Nieuwsdossier – Moord Jan van Mullekom
Foto: Walter van Bussel