2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneAutomobilisten gaan op N270 in Deurne vol op de rem voor camera’s...

Automobilisten gaan op N270 in Deurne vol op de rem voor camera’s die helemaal niet op snelheid controleren

De camera’s die op dit moment naast de N270 hangen ter hoogte van de Langstraat en Koonings Bruidsmode in Deurne zorgen ervoor dat automobilisten massaal vol op de rem trappen en dat terwijl de apparaten helemaal niet op snelheid controleren.

Het zijn weliswaar ANPR-camera’s die kentekens van de voorbijkomende voertuigen herkennen, maar ze hangen er ook niet voor een controle van het CJIB of de Belastingdienst. Ze zijn bedoeld om onderzoek te doen naar het gedrag van verkeersdeelnemers en om hen uit hun auto’s en op de fiets te krijgen.

Goed voor je gezondheid
“De camera’s hangen er in verband met het project Brainport Bereikbaar”, vertelt sociaal psycholoog Rick Baggermans. Hij is projectleider structurele gedragsverandering voor het onderzoek naar de gewoonten van autorijders. “Ons uiteindelijke doel is om mensen te motiveren om eens wat vaker de fiets te pakken. Want dat is ten eerste goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid én je helpt dan mee aan het oplossen van het bereikbaarheidsprobleem in de regio”, legt Baggermans uit.

In opdracht van de provincie en de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant wordt door Brainport Bereikbaar op verschillende manieren geprobeerd om onze mobiliteit sneller, schoner en gezonder te maken in samenwerking met reizigers en werkgevers. Daarbij wordt ook bekeken hoe duurzaam reizen de aantrekkelijkste keuze kan worden gemaakt.

Automatisme
“Er zijn nog veel mensen die vanuit een automatisme voor de auto kiezen, terwijl we zien dat 40 procent van hen best bereid is om die heilige koe wat vaker te laten staan”, vertelt Rick baggermans. “Met het verkeersonderzoek op onder meer de N270 proberen we juist die mensen in kaart te brengen die op het randje staan om over te schakelen op vervoer per fiets. Dat doen we niet alleen in Deurne, maar op dit moment ook in onder andere de gemeenten Asten, Someren en Gemert-Bakel.”

Dat de camera’s op de N270 vragen opleveren bij verkeersdeelnemers had Baggermans niet verwacht: “Er wordt op heel veel plekken met dit soort camera’s onderzoek gedaan. Het is een heel effectief middel om te kunnen zien wat het gedrag van verkeersdeelnemers is.” Hiervoor worden de kentekens geregistreerd en gekoppeld aan een postcodegebied, zonder dat de onderzoekers inzage krijgen in persoonlijke gegevens.

“De privacy van mensen is volledig gewaarborgd doordat alle data geanonimiseerd wordt. We kunnen dus wel zien welke persoon met een bepaald kenteken wel of een keer niet met de auto voorbijkomt en in welk postcodegebied die persoon woont, maar we zien niet wie die persoon precies is en wat het exacte adres is”, legt Rick Baggermans uit.

‘Fris in je hoofd’
Het kunnen inzien van waar de automobilisten ongeveer wonen is bij het onderzoek belangrijk omdat het project verder gaat dan alleen data verzamelen. “We willen die verkeersdeelnemers ook kunnen bereiken met informatie waarin we ze proberen te motiveren om de auto een keer te laten staan. Voor het onderzoek in Deurne hebben bijvoorbeeld alle inwoners van de wijk Heiakker een folder in de brievenbus gekregen van Team Fris. Met de boodschap ‘Fris in je hoofd’ hebben we eerder al in samenwerking met werkgevers projecten uitgevoerd waarna een stuk meer van de werknemers gingen fietsen”, zegt Baggermans.

De onderzoeker vertelt dat automobilisten in Deurne de twee camera’s nog wel even zullen tegenkomen op de N270. “Ze hangen er nog een paar weken om informatie te verzamelen, die we vervolgens gaan analyseren en weer gebruiken om acties te bedenken om mensen te stimuleren vaker de fiets te pakken. Het heeft veel meer voordelen dan je in eerste instantie denkt. Naast de positieve gevolgen voor je gezondheid en vitaliteit, bespaar je er geld mee, scheelt het CO2-uitstoot en wordt het minder druk op onze wegen”, besluit Baggermans.

Bekijk hieronder een video waarin de projectleider structurele gedragsverandering van Brainport Bereikbaar meer uitlegt over het onderzoek en opvolgende acties.

Foto’s: Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen