16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneAanpak criminaliteit in Peelland succesvol; tientallen aanhoudingen en inbeslagname van kilo’s drugs

Aanpak criminaliteit in Peelland succesvol; tientallen aanhoudingen en inbeslagname van kilo’s drugs

De gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit in zes Peelgemeenten heeft afgelopen jaar geleid tot inbeslagname van kilo’s hard- en softdrugs, ontmanteling van 14 hennepkwekerijen, sluiting van 16 drugspanden en tientallen aanhoudingen in verband met handel in (hard)drugs.

Dat blijkt uit de resultaten in ‘Bovenop de Onderwereld’, het jaaroverzicht 2022 over de aanpak van ondermijning in Peelland in de gemeenten Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. De samenwerking in Peelland bestaat nu ruim zeven jaar en de gemeenten hebben eerder aangegeven die gezamenlijke aanpak van criminaliteit in de regio voort te willen zetten.

Softdrugs
Het jaaroverzicht laat zien dat de cijfers wat betreft softdrugs flink zijn gedaald. Er werden 14 aanhoudingen verricht, 2851 hennepplanten in beslag genomen en ruim 169.000 euro in beslag genomen. Ten opzichte van de twee voorgaande jaren een forse afname. Ook van de harddrugsgebruikers en -dealers werden er minder aangehouden dan in eerdere jaren.

Cocaïne en heroïne
Aan de andere kant vond er een flinke stijging plaats in de hoeveelheid aan in beslag genomen harddrugs. In 2021 werd er slechts op 187 pillen beslag gelegd en afgelopen jaar was dat aantal opgelopen tot ruim 19.500 stuks. Daarnaast steeg de hoeveelheid inbeslaggenomen cocaïne in de regio van 279 gram in 2021 tot 8 kilo het jaar erop. Ook bij heroïne is was een stijging te zien van 44 gram naar 1,5 kilo.

Niet achterover leunen
Hoewel er goede resultaten worden geboekt, is er geen ruimte om achterover te leunen volgens de Helmondse burgemeester Elly Blanksma, die voorzitter is van Team Peelland. “Samenwerking tussen partijen staat bij de aanpak voorop. Dat blijft nodig als we met elkaar de criminele doelgroep, met van nature een groot aanpassingsvermogen, vaker te slim af willen zijn. De blijvende samenwerking past ook bij de ambitie die we met elkaar hebben om meer inzicht te krijgen in de onderwereld om deze zo effectief mogelijk te bestrijden en meer aan de voorkant van deze hardnekkige problematiek te komen”, legt Blanksma uit.

361 overtredingen
In 2022 stond in Peelland de aanpak van ondermijnende samenwerkingsverbanden zoals familiestructuren centraal. Het Peelland Interventie Team (PIT) controleerde hiervoor op locaties waarvan sterk het vermoeden bestond dat er sprake was van misstanden of het niet voldoen aan bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Dat leverde vorig jaar bij 42 controleacties op 228 locaties in totaal 361 overtredingen op. Door het gezamenlijk optreden werden vele overtredingen beëindigd. Het PIT is een belangrijk instrument in de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Drie interventieteams
In de regio Zuidoost-Brabant werken drie interventieteams. PIT in Peelland (Peelland InterventieTeam), DIT in Dommelstroom en KIT in de Kempen. Die teams kijken naar brandveiligheid, milieuovertredingen, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen.

Toezichthouders
Naast verschillende acties om ondermijning aan te pakken, werd er door de samenwerkende gemeenten ook aandacht besteed aan de bewustwording, het vergroten van de meldingsbereidheid en preventie. Hierbij werken zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein nauw samen. In Asten en Someren werd ‘huis aan huis’ informatie verstrekt en in Helmond en Deurne werden de inwoners via social media geïnformeerd over ondermijning en opgeroepen misstanden te melden. Ook werkten gemeenten zelf onder andere aan het verbeteren van hun informatievoorziening en werden tientallen toezichthouders getraind in het herkennen van ondermijningssignalen.

Inwoners kunnen ook meehelpen door overlast en verdachte situaties te melden. Dit kan door anoniem contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Melden kan ook bij de politie via 0900 88 44 of bij het PIT op 0492–587309 of info@pitteam.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen