12.4 C
Deurne
maandag 15 juli 2024
Home- DeurneLaatste keer voor Marcel Koolen als heraut bij sleuteloverdracht in Deurne

Laatste keer voor Marcel Koolen als heraut bij sleuteloverdracht in Deurne

Marcel Koolen stond afgelopen zaterdag voor de laatste keer als heraut op het balkon van het gemeentehuis bij de sleuteloverdracht in Deurne. Na 23 jaar stopt hij met de uitvoering van dit carnavalsambt.

Koolen nam in 1998 de taak van Wim Berkers over die hem had gevraagd als opvolger. Wie de functie van heraut op zich gaat nemen na het vertrek van Marcel Koolen is nog niet duidelijk.

Middeleeuwen
De traditie van de heraut stamt uit de middeleeuwen waar deze een aankondiger en opzichter was bij toernooien. In carnavalstijd is de heraut ceremoniemeester bij de sleuteloverdracht.

Straatnaamverhasspel
Koolen werd zaterdag door vorst Karel Claassen van De Heikneuters bedankt voor zijn jarenlange inzet. Namens de gemeente kreeg hij een pakket etens- en drinkwaren, uitgereikt door burgemeester Greet Buter. Daarnaast ontving hij een straatnaambord met daarop de tekst: ‘Herautweg’. Koolen heeft een bijzondere hobby waarbij hij Deurnese straatnamen verhaspelt door een woord of een gedeelte daarvan, voor of na de gehele straatnaam te plaatsen zodat er een nieuwe naam ontstaat. Onder de naam Straatnaamverhasspel plaatst hij deze elke zaterdag en zondag op zijn Facebookpagina.

Slechts één keer moest Koolen door ziekte verstek laten gaan in 2020 en werd toen vervangen door Perry van Berlo. Dat jaar kreeg Marcel de Vetlirre Medallie uit handen van toenmalig burgemeester Hilko Mak uitgereikt die Koolen bezocht aan zijn ziekbed.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen