Omdat in de meeste sporten zoals voetbal het selectiejaar van januari tot en met december loopt, worden spelers die geboren zijn in de eerste maanden van een jaar meer geselecteerd dan voetballers die geboren zijn in de laatste maanden van een selectiejaar. Dat wordt het ‘geboortemaand-effect’ genoemd en kan voor de jongere spelers lastig zijn. Bij SV Deurne hebben ze daar een oplossing voor bedacht.
Kinderen die in januari zijn geboren, zijn bijna een jaar ouder dan hun teamgenoten uit december. Met name voor de jonge voetballers levert het verschil in leeftijd vaak nadelen op. De oudere kinderen zijn over het algemeen groter, sterker, sneller en hebben meer trainingsuren gemaakt, waardoor zij ook technisch en tactisch verder zijn.
De voorsprong van de oudere kinderen zorgt er vaak voor dat zij beter presteren en in sommige gevallen is er bij de jongere kinderen zelfs een verhoogde kans om te stoppen met voetballen of een andere sport omdat ze het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn.
Door elkaar husselen
Bij SV Deurne doen ze daarom bewust een aantal dingen anders. “We husselen de groepjes heel vaak opnieuw door elkaar, zodat je ook met andere kindjes speelt. Je speelt dus in veel verschillende samenstellingen”, vertelt Hoofd Jeugdopleiding Thijs Matla. Op deze manier wordt voorkomen dat er één team ontstaat met de beste spelers en krijgen de kinderen die later in het jaar geboren zijn een eerlijke kans.
Ook wanneer scouts van professionele voetbalclubs geen rekeninghouden met de geboortemaand, kan dit zorgen voor een oneerlijke vergelijking van talenten. Als het ‘geboortemaand-effect’ over het hoofd wordt gezien, kan het zelfs gebeuren dat een speler wordt gescout omdat die op een bepaald moment de beste speler is, maar die hoeft niet per se de best presterende voetballer te zijn wanneer de 18-jarige leeftijd wordt bereikt en de voetballer in het eerste elftal mag debuteren.
Eredivisie
Je zou verwachten dat als de spelers de puberteit achter de rug hebben, de fysieke verschillen minder groot worden en het ‘geboortemaand-effect’ ook minder invloed heeft. Toch werkt het volgens de KNVB zelfs door tot in de eerste elftallen van de Eredivisie. Daar is het effect wel aanzienlijk kleiner dan bij de nationale jeugdelftallen, maar nog steeds aanwezig.
De KNVB vindt het een goede zaak dat er bij SV Deurne aandacht is voor effect: “Het fenomeen is namelijk talloze keren aangetoond. Alhoewel het erg lastig is om het ‘geboortemaand-effect’ tegen te gaan, zijn er weldegelijk verschillende oplossingen.”
Het Jeugdjournaal ging daarom bij SV Deurne op bezoek om te zien hoe de club het effect aanpakt en vroeg een aantal jeugdspelers hoe ze het vinden om in wisselende teams te spelen. Bekijk hieronder de tv-reportage van de NOS die afgelopen weekend werd uitgezonden.
Foto: Roos Knijnenburg