20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneAcht nieuwe imkers en jubilaris in het zonnetje gezet bij bijenhoudersvereniging St....

Acht nieuwe imkers en jubilaris in het zonnetje gezet bij bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Deurne

Acht cursisten die geslaagd zijn voor hun imkersdiploma en jubilaris Jos van de Heuvel zijn begin deze maand in het zonnetje gezet tijdens het jaarlijkse feest van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius in Deurne.

Van de Heuvel werd gehuldigd vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap en kreeg door het bondsbestuur van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) de bijbehorende onderscheiding opgespeld. Bijenteeltleraar Jos van de Heuvel leidt al jaren nieuwe imkers uit de regio op, waarvan er elk jaar ook een aantal lid worden in Deurne. Dit keer werd namens de NBV aan acht cursisten het diploma uitgereikt.

Ruim 60 leden
De regelmatige toetreding van nieuwe imkers heeft er toe geleid dat de Deurnese bijenhoudersvereniging St. Ambrosius sinds 2000 in aantal leden is gegroeid van 25 naar ruim 60, waarvan sommigen imkers wel zeventig bijenkasten onderhouden, met in elke kast uiteindelijk zo’n 50.000 tot 60.000 bijen.

De leden van de vereniging houden regelmatig open dagen om geïnteresseerden uitleg te geven over de wondere wereld van de honingbij. “Het doel is het publiek kennis te laten maken met de geheimzinnige wereld van ons kleinste huisdier, de bij”, zeggen de leden van St. Ambrosius.

Koningin is de baas
Bezoekers luisteren altijd geboeid naar wat onder meer imker Jan Berkers allemaal te vertellen heeft over deze nuttige beestjes. Want zo weten volgens hem veel mensen bijvoorbeeld niet dat 80 procent van alle groenten en fruit er niet zouden zijn zonder bijen. “Een bijenvolk zoals wij dat noemen, zit in één kast met één koningin en die is de baas. In het hoogseizoen rond eind mei, kan zo’n kast vol zitten met 50.000 tot 60.000 bijen. Dat is ook wel nodig, want als je veel honing wil hebben dan heb je veel werksters nodig”, legt Jan Berkers uit.

Mensen die zelf willen beginnen als imker, kunnen bij de leden van St. Ambrosius tips en informatie krijgen over de imkeropleiding die je daarvoor moet volgen. Berkers vertelt dat geïnteresseerden zich aan kunnen melden via het aanmeldingsformulier op bijendeurne.nl. St. Ambrosius heeft een eigen verenigingsgebouw op het terrein van De Ossenbeemd aan het Haageind 31 in Deurne.

Foto: bijenhoudersvereniging St. Ambrosius

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen