12.1 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- Deurne De Hort op: stappen door Deurne met muzikale intermezzo’s en interessante...

[VIDEO] De Hort op: stappen door Deurne met muzikale intermezzo’s en interessante inkijkjes

Vuur, rook, muziek, straatacts en acrobatiek, het evenement ‘De Hort op’ had woensdagavond van alles in zich om er een onalledaagse wandeling van te maken. Het publiek kon het waarderen. ‘Er gebeurt weer eens wat in Deurne.’

De activiteit werd georganiseerd door Lionsclub Deurne ten behoeve van het goede doel FC Robinstijn. Die stichting brengt voetbalwensen in vervulling van kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Voorzitter Pieter van Bussel vindt het fantastisch dat zijn stichting gekoppeld is aan de eerste editie van ‘De Hort op’. “Het is een mooie match dat wij als Deurnes goed doel onderdeel zijn van een echt Deurnes evenement”, zegt hij in de grote zaal van het Cultuurcentrum waar alle deelnemers starten en finishen.

Voorproefje
Voordat de wandeling van start gaat, kunnen de ruim 800 wandelaars zich eerst vergapen aan de acrobatische hoogstandjes van KDO Deurne. Dat is nog maar een voorproefje van wat hen te wachten staat.

Gewapend met een minizaklantaarn, muntjes voor het rustpunt, en een pen voor de puzzel duiken ze de parkeergarage onder De Wolfsberg in. Een routekaartje is niet nodig. Op elk punt staan vrijwilligers die met lampjes gewillig de weg wijzen of helpen met oversteken.

Tekst gaat verder onder de video.

Paraplu’s blijken deze avond ook niet nodig te zijn. Bovendien vindt het eerste deel voornamelijk binnen plaats. Nooit geweten dat de parkeergarages in het centrum met elkaar verbonden zijn. Via een trap naar boven stroomt iedereen de hal van het nieuwe gemeentehuis in.

Voor ieder wat wils
Daar worden de wandelaars warm welkom geheten door de klanken van het koor Together. Zo zijn er vele muzikale intermezzo’s verwerkt in de route, met name aan het begin. Van een accordeonist tot een fluitist en zelfs een orgeldraaier in de Stationsstraat.

Halverwege die straat trekken een vuurspuwer en percussieband redelijk wat bekijks. Ook vriendinnen Rian en Suzan konden de act waarderen, vertellen ze als ze op het rustpunt bij het station een kopje thee drinken.

“Er zit voor ieder wat wils in. Tijdens het wandelen kunnen we lekker kletsen. Tijd voor de puzzel hebben we niet, maar dat geeft niet. Het is fijn dat er iets te doen is in de winter, zeker nu er dit jaar geen IJsfestijn is.”

Reuring in Deurne
Dat zeggen meer mensen onderweg. Deurnenaren lijken wel van wat reuring te houden in hun dorp. Ton Aarts, initiatiefnemer van de Lions, schatte dit goed in. “Ik hoorde het idee anderhalf jaar geleden van een Lionsclub uit Friesland. Toen dacht ik: ‘Dat kan ook wel eens iets voor ons zijn’.”

De kaartjes waren binnen no time uitverkocht. “Het liefst hadden we nog meer mensen willen toelaten, maar dat kon niet. Nu het zo succesvol blijkt te zijn, denken we voor de volgende keer aan twee starttijden of twee avonden.” De organisatie wil het evenement om het jaar houden, afwisselend met het IJsfestijn.

Bij de stationsrestauratie stropt de boel wat. Er staat rond 20.00 uur een flinke rij mensen die allemaal graag een worstenbroodje en een warm drankje willen scoren. Maar het mag de pret niet drukken. De reacties zijn vooral lovend. Van: ‘Wa’s Deurne eigenlijk mooi’ tot: ‘Dit wil ik elke derde kerstdag doen’.

Behalve muziek en entertainment bevat de wandeling ook cultuur. Bij het woonhuis De Romein, een rijksmonument aan de Romeinstraat, vertelt iemand van de heemkundekring enthousiast over de bekende bewoners van het huis, waaronder schrijver Antoon Coolen en architect Jos Deltrap.

Het Tuinpad van mijn Vader
Verderop loopt de route door de tuin van Museum De Wieger langs vitrines die het verhaal vertellen van de familie Wiegersma. Nog verder doorkruisen de deelnemers een stuk drassige grond van wat het toekomstige park aan de Hogeweg moet worden, onderdeel van ‘Het Tuinpad van mijn Vader’.

Dan plots doemt er vuur en rook op. Ze zijn aanbeland bij de brandweerkazerne. De mannen in het fluorescerend geel geven een inkijkje in hun wereld. Het is de laatste stop voordat iedereen richting het cultuurcentrum gaat.

Daar zorgt een dj voor een feestelijke sfeer. Sommige wandelaars wagen zich nog aan een dansje na zeven kilometer lopen. Degenen die blijven plakken voor de afterparty krijgen de uitkomst van het goede doelen evenement mee. Er is drieduizend euro opgehaald voor FC Robinstijn.

 

Foto’s: Josanne van der Heijden/Walter van Bussel/Wouter Heesakkers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen