14.9 C
Deurne
woensdag 29 maart 2023
Home- DeurneAfscheidnemende burgemeester Mak: ‘De rust is terug in Deurne’

Afscheidnemende burgemeester Mak: ‘De rust is terug in Deurne’

Hilko Mak stopt als burgemeester van Deurne. Op 1 februari draagt hij de ambtsketen over aan Greet Buter. DMG sprak in een uitgebreid video-interview met de burgemeester. Hilko Mak: “De rust is terug in Deurne.”

Als Mak 1 februari stopt, is hij tien jaar burgemeester van Deurne geweest. Tijdens zijn ambtstermijn hebben er veel ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden in ‘zijn’ gemeente. Een voorbeeld daarvan is de overval met dodelijke afloop op juwelier Goldies in 2014. Voor Mak waren dat emotionele dagen: “Dat gaat me niet in de koude kleren zitten. Dat raakt me wel. Daar waren eigenlijk vier slachtoffers. Er zijn twee mensen doodgeschoten, maar de juwelier en zijn vrouw zijn zeker ook slachtoffers.”

Corona in Deurne
Burgemeester Mak blikt ook terug op het afgelopen coronajaar in Deurne. Hij heeft bewondering voor ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, maar niet bij de pakken neer gaan zitten. “Sommige ondernemers spelen er flexibel op in. In Eetcafé De Potdeksel komt nu een kledingzaak. Zo probeert men elkaar toch een beetje te helpen. Ik buig daar diep voor, want deze mensen hebben het ontzettend moeilijk”, aldus Mak.

Toch waren niet alle ondernemers zo flexibel. De burgemeester heeft extra coronacontroles moeten laten uitvoeren. En enkele ondernemers kregen een waarschuwing. “Sommige ondernemers hadden moeite om zich aan de regels houden. Dan moet je als burgemeester weleens optreden. Dat doe ik niet graag, maar om het goed te laten verlopen is het dan wel nodig.”

MH17
In 2014 werd Deurne hard geraakt door de ramp met de MH17. De familie Wals uit Neerkant kwam bij die ramp om het leven. “Ik kan me de herdenkingsdienst in Neerkant nog heel goed herinneren. We waren daar met 1800 mensen bij elkaar”, vertelt Mak. “Dan zie je zes foto’s en dan denk je: ‘Die mensen hadden ook nog een toekomstverwachting’. Een oma die vier kleinkinderen verliest. Dat doet je iets.”

Peelbrand
De grote natuurbrand in De Peel hield Deurne in april vorig jaar lange tijd bezig. 700 hectare grond werd verwoest. Uit het onlangs afgesloten onderzoek blijkt dat de samenwerking tussen de gemeente, brandweer en veiligheidsregio beter kan. Volgens Burgemeester Mak is die samenwerking goed: “Maar omdat we toen heel veel brandweerlieden naar Deurne toe haalden, uit onder meer Utrecht, Twente en Overijssel, liep niet altijd alles synchroon. Dat is een aandachtspuntje.”

‘Rust’
Het meest trots is de burgemeester op het feit dat er weer ‘rust’ is in de gemeente. “Toen ik hier kwam wisten mensen niet meer precies wat er aan de hand was”, vertelt Mak. “Evenementen kregen geen subsidie meer. Ambtenaren kregen te horen dat er misschien wel afscheid van ze werd genomen, want er moest fors bezuinigd worden. We zijn van die situatie naar rust gegaan. En vanuit rust kun je een boel mooie dingen doen.”

Warm gevoel
Hilko Mak blijft na zijn ambtstermijn niet in Deurne wonen.  De burgemeester heeft een huis gekocht in Groesbeek. Daar gaat hij wonen met zijn vriendin Tina. Mak: “Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Ik maak van een goed gebruik weer gebruik. Dat was vroeger ook zo, de burgemeester gaat gewoon weer vertrekken uit de gemeente.” Mak voegt toe dat hij wel met een warm gevoel afscheid neemt: “Het is niet uit het oog, uit het hart. Je zult mij wel weer een keer zien, maar dan tussen het publiek, tussen de mensen. Daar voel ik me ook heel erg thuis.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen