8.4 C
Deurne
donderdag 25 april 2024
Home- DeurneAkte over ontstaan van Deurne maakt reis van 4 dagen heen en...

Akte over ontstaan van Deurne maakt reis van 4 dagen heen en 4 seconden terug

Eigenlijk zou de reis van de akte waarin voor het eerst de plaatsnaam Durninum werd genoemd al vorig jaar plaatsvinden maar door corona moest het klapstuk van de viering van Deurne 1300 worden uitgesteld. Alle voorbereidingen zijn echter niet voor niets geweest want deze maand gaat het alsnog echt gebeuren.

Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei wordt net als in het jaar 721 een akte na een reis van vier dagen vanuit Echternach in Luxemburg ontvangen in Deurne. Hierna wordt met de moderne communicatiemiddelen van vandaag via Whatsapp in vier seconden aan de abt in Echternach de ontvangst bevestigd.

Jaren bezig
Een aantal vrijwilligers van museum Techniek met ’n Ziel uit Neerkant is er enkele jaren mee bezig om deze reis van de akte na te bootsen. “Wij willen dit beeldend tot uitdrukking brengen, door deze akte vanuit het klooster in Echternach naar Deurne te brengen met de communicatiemiddelen van toen tot heden”, vertellen de initiatiefnemers.

Durninum
In 2021 was het 1300 jaar geleden dat in 721 in een akte in Echternach informatie werd vastgelegd over de schenking van een hoeve en grond genaamd Durninum aan St.Willibrordus. Vanuit die hoeve is door de eeuwen heen het dorp Deurne ontstaan. De overdracht in 721 vormde hierbij een belangrijke mijlpaal.

Originele akte
Ter viering van Deurne 1300 heeft Museum Techniek met ’n ziel in Neerkant het initiatief genomen om met als thema ‘In 4 dagen heen in 4 seconden terug, van Epternacensis naar Durninum’ een kopie van de originele akte uit 721 opnieuw van Echternach naar Deurne te brengen. “We willen de afstand in vier dagen overbruggen, het eerste gedeelte te voet, vervolgens te paard, daarna per postduif en tenslotte per postkoets en met de optische telegraaf van Claude Chappe, het startpunt van de moderne telecommunicatie”, leggen de vrijwilligers uit.

Willibrordusputje
De reis van de akte begint op zondag 22 mei in Echternach en deze wordt op maandag te voet, dinsdag te paard en woensdag per postduif vervoerd. Op Hemelvaartsdag wordt het document vanaf het Willibrordusputje bij Meijel, op de grens van Brabant en Limburg, in een feestelijke optocht te voet met ‘Napoleon’ en per koets naar het museum in Neerkant gebracht.

Feestelijke optocht
Vandaaruit wordt een bericht naar Deurne gestuurd met de zogenoemde Chappe dat de akte eraan komt. Vervolgens wordt het document met koetsen naar het Fletcherhotel in Deurne gebracht. Vanaf dit moment wordt de stoet vergezeld door verschillende Deurnese verenigingen en gaat de reis met muziek in een feestelijke optocht richting het centrum. Hier wordt de akte uiteindelijk door ‘Napoleon’ aan burgemeester Buter van Deurne overhandigd. Tevens worden beelden van de tocht vanaf Echternach getoond aan het publiek.

Chappe
In het cultuurcentrum is daarna een lezing over ‘Deurne in het jaar 721’ en over de werking en het belang van de Chappe in de tijd van Napoleon. Eén van de weinige overgebleven exemplaren van acht meter hoog wordt die dag onthuld in het Cultuurcentrum en zal nog tot eind juni te zien zijn. De tentoonstelling van de Chappe wordt Hemelvaartsdag officieel geopend door de Commissaris van de Koning.

Telegrafisten
In de tijd van Napoleon was Nederland ingelijfd bij Frankrijk. Hij gebruikte de Chappe, die toen net was uitgevonden. Daarmee kon je berichten in dertig minuten van Parijs naar Amsterdam laten sturen. Vóór die tijd waren deze berichten toen nog drie á vier dagen onderweg te paard of te voet. Om de 10 tot 15 kilometer stond toen een Chappe op een kerk- of watertoren of ander hoog punt. Op een vast tijdstip werden de punten bemand met telegrafisten met een verrekijker en werden berichten doorgegeven door de armen van het toestel in een bepaalde stand te zetten. Iedere stand van de beweegbare armen stond voor een woord.

Belgische kerktoren
Door de verdere ontwikkelingen in de communicatie raakte de Chappe buiten gebruik en werden ze afgebroken en zijn er veel opgestookt. Het exemplaar dat in Deurne wordt tentoongesteld heeft vroeger in België op een kerktoren heeft gestaan. Deze Chappe is in het bezit van een museum in St. Niklaas in België en wordt in mei 2022 uitgeleend aan het museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant. De Chappe is vanaf Hemelvaartsdag te zien in het Cultuurcentrum in Deurne.

De feestelijkheden rond de viering van Deurne 1300 beginnen op donderdag 26 mei om 09.30 uur met de overdracht van de akte bij het Willibrordusputje in Meijel. Om 9.45 uur vindt de intocht in Neerkant plaats en rond 14.30 uur start de feestelijke parade in het centrum van Deurne bij het Cultuurcentrum. Om 16.00 uur wordt op het Martinetplein afgesloten met de lezingen en een filmimpressie van de tocht.

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er verder de hele middag diverse muziek- en dansoptredens in het centrum van Deurne. Ook zijn de winkels geopend die dag.

De route die wordt afgelegd met de akte van Echternach naar Deurne.
Foto: Museum Techniek met ’n ziel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen