21.6 C
Deurne
donderdag 30 juni 2022
Home- ZeilbergAl ruim 100 jaar klinkt er muziek in de Zeilberg door de...

Al ruim 100 jaar klinkt er muziek in de Zeilberg door de veerkracht van Excelsior

Wat op 1 juni 1920 mede door inspanning van de eerste pastoor van Zeilberg, Marinus Josephus Piggen begon als een fanfare met dertig leden is na 100 jaar ‘en ’n bietje’ uitgegroeid tot een enorme club van mensen die allemaal de liefde voor muziek delen; Muziekvereniging Excelsior.

Zondag 3 juli wordt het ruim 100-jarig jubileum gevierd met een muzikaal feestprogramma in en om de molen Maria-Antoinette aan de Zeilbergsestraat in Deurne-Zeilberg. “Een aantal jaren later dan gepland, maar volgend weekend is het dan zover: 100 jaar Excelsior! Wat is er in deze periode veel gebeurd, teveel om op te noemen. Zoals het in het leven gaat, kenmerkt een 100-jarige periode zich door hoogte- en dieptepunten. De veerkracht van de vereniging was echter steeds weer het sterke punt, waarmee zij zich onderscheidde”, geeft de organisatie aan.

Groot en hecht
Excelsior Zeilberg is een grote maar hechte muziekvereniging die bestaat uit een harmonieorkest, een slagwerkgroep en muziekkapel de Excelsior Bloazers. Ook zijn er de opleidingsslagwerkgroep en het opleidingsorkest.

500 gulden
Dat was in de tijd van pastoor Piggen wel anders. Om de in 1920 aangemelde leden van instrumenten te kunnen voorzien, was het kerkbestuur bereid om een renteloze lening van 500 gulden beschikbaar te stellen. Daarnaast schonk de pastoor uit eigen zak ook nog eens 150 gulden, met de voorwaarden dat de fanfare zich met name beschikbaar moest stellen voor het opluisteren van kerkelijke en andere dorpsfeesten.

Jongensschool
Omdat Zeilberg in die jaren nog geen eigen gemeenschapshuis had, werden de repetities gehouden in de jongensschool omdat de eerste dirigent ook het hoofd van die school was. Onder zijn leiding werden in die jaren al vele muzikale prestaties neergezet.

Oorlog
In 1940 brak de oorlog uit en kon er niet worden opgetreden, niet in de laatste plaats vanwege de constante dreiging van in beslagname van de instrumenten. Deze werden dan ook angstvallig verborgen gehouden. De bevrijding werd destijds met veel muzikaal vertoon gevierd. In de jaren ’50 werd het niveau van Fanfare Excelsior steeds hoger, wat zich uitte in deelname aan verschillende muziekwedstrijden en het behalen van vele eerste prijzen. Ook werd in die jaren een nieuwe geleding opgericht: de slagwerkgroep.

Jeugdig korps
Na een muzikale terugval werd in de jaren ’60 de basis gelegd voor één van de grootste mijlpalen in de geschiedenis van Excelsior. In 1967 werd in de afdeling ‘uitmuntendheid’ het Nederlands kampioenschap behaald. Er werd begin jaren ’70 veel energie gestoken in het werven van nieuwe leden, wat resulteerde in een overwegend jeugdig korps. Dit had tot gevolg dat de vereniging de bugels inwisselen voor klarinetten: de fanfare werd een harmonie. De vereniging groeide uit tot een korps van formaat binnen de regio. Al snel werd zelfs een majorettepeloton aan het korps toegevoegd.

Uitstekende prestaties
Het korps groeide in de jaren ’80 tot een ledenaantal van meer dan tachtig actieve muzikanten. Diverse concoursen werden bezocht waar telkens uitstekende prestaties werden neergezet. Het korps wist een niveau te bereiken zoals dat in de zestiger jaren ook was bereikt.

Cd-opname
In de jaren ’90 werd het 75-jarig bestaan van Excelsior groots gevierd en werd een cd opgenomen. De slagwerkgroep kende een nieuwe start, groeide snel in omvang en niveau en werd succesvol op vele concoursen. Ook bracht de slagwerkgroep als eerste in de regio een avondvullende show genaamd Star Drums. In de jaren ‘90 en ‘00 grossierden de majorettes in Brabantse en Nederlandse kampioenschappen met hun fraaie shows.

Molen Maria Antoinette
In 2004 werd een eigen verenigingsgebouw door Excelsior aangekocht. Molen Maria Antoinette en haar bijgebouwen in de Zeilberg werden ingericht als repetitie- en ontmoetingsruimtes. Na een grondige verbouwing, door de vereniging zelf uitgevoerd, werd het verenigingsgebouw in 2005 feestelijk geopend. De Rijks-monumentale molen was in slechte staat en niet meer operationeel. Met behulp van landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidies en gecombineerd met ook nu weer vele vrijwilligersuren, werd de molen in 2012 geheel gerestaureerd. In oktober van dat jaar vond een feestelijke heropening plaats van het monument. De molen wordt ook nu nog regelmatig opengesteld voor belangstellenden, waarbij de molen ook draait en maalt.

Corona
In 2020 bestond muziekvereniging Excelsior Zeilberg maar liefst 100 jaar. Dit zou gevierd worden met een feestelijke dag en een speciale editie van het concert Exclusive Excelsior plaatsvinden, maar corona gooide tot twee keer toe roet in het eten. Op zondag 3 juli kan Muziekvereniging Excelsior dan eindelijk het 100-jarig bestaan vieren wat ondertussen ‘100 en ’n bietje’ is geworden. Er is tijdens de middag livemuziek van Excelsior en diverse andere lokale muziekverenigingen en kapellen. Na afloop is er een after-party met een dj. De feestelijkheden starten om 13.00 uur en duren tot 16.00 uur, ze vinden plaats bij de Molen Maria Antoinette aan de Zeilbergsestraat 98 in Deume-Zeilberg.

Exclusive Excelsior
Op 14 en 15 oktober zal de vereniging uit de Zeilberg de show Exclusive Excelsior brengen. “Het thema is vereniging Excelsior 100 jaar met als titel: ‘A century of Music’ waarin we de reis die we de afgelopen 100 en ondertussen 102 jaar hebben afgelegd, middels muziekstukken samenvatten”, legt de organisatie uit.

Nieuw jasje
In deze reis wordt het publiek meegenomen naar het ontstaan van de vereniging. “Onder andere oprichter pastoor Piggen mag niet ontbreken, we laten muziekstukken en uitvoeringen horen die we ooit uitgevoerd hebben als harmonie en slagwerkgroep, en soms is dat in een nieuw jasje. Ook worden er moderne nummers ten gehore gebracht. Dit alles ondersteund door beeld, toneel en dans.”

Tipje van de sluier
De grote show in oktober gaan de leden van Muziekvereniging Excelsior niet alleen doen, zeggen ze: “Een klein tipje van de sluier: Zangvereniging Animato en toneelvereniging De Klotlanders hebben toegezegd mee te doen.” De uitvoering zal plaatsvinden in het Cultuurcentrum in Deurne.

Foto: Muziekvereniging Excelsior

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen