20.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneAlle 5.500 bushaltes in Brabant nog dit jaar rookvrij; ‘Jongeren niet confronteren...

Alle 5.500 bushaltes in Brabant nog dit jaar rookvrij; ‘Jongeren niet confronteren met slecht voorbeeld’

Een sigaretje roken terwijl je op de bus staat wachten is binnenkort ook niet meer in Deurne toegestaan. De provincie maakt nog dit jaar alle bushaltes in Noord-Brabant rookvrij. Met een tegel of sticker worden bezoekers er bij de halte op gewezen dat ze in een rookvrije zone staan. Met de actie wil de provincie haar doel bereiken om elke Brabander drie gezonde levensjaren extra te geven.

De Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding zetten zich al jaren in voor een rookvrije generatie. Scholen, ziekenhuizen, speeltuinen en het openbaar vervoer zijn bijvoorbeeld rookvrij, net als treinstations. Aan die lijst met rookvrije plekken worden nu ook alle Brabantse bushaltes toegevoegd. In de gemeente Geldrop-Mierlo is al begonnen met de actie en zijn onlangs alle zeventig bushaltes al rookvrij gemaakt.

Sigarettenrook
“Iedereen, van jong tot oud, moet prettig en onbezorgd met het openbaar vervoer kunnen reizen”, zegt wethouder sociaal domein Mathil Sanders. “Ongehinderd door sigarettenrook. Zeker als er kinderen bij zijn. Door middel van de stickers en stoeptegels van de Rookvrije Generatie willen we vragen of de rokers niet bij de bushaltes in de buurt van anderen willen roken en vapen.”

Het voorbeeld van Geldrop-Mierlo krijgt nu navolging in de hele provincie, waar in totaal bijna 5.500 bushaltes staan. Waar mogelijk wordt een tegel bij de halte geplaatst die op de rookvrije omgeving wijst. Als dat niet kan, komt er een sticker met dezelfde boodschap. De provincie neemt de uitrol bij alle haltes op zich, ook al zijn verreweg de meeste bushaltes in beheer bij de 56 gemeenten. Na de zomervakantie wordt met het werk begonnen. Nog voor het einde van het jaar moeten de tegels en stickers overal te zien zijn.

Luchtkwaliteit
“We willen dat alle Brabanders opgroeien in een gezonde omgeving”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders van mobiliteit “Niet voor niets vervangen we al onze bussen op fossiele brandstoffen gefaseerd door bussen zonder schadelijke uitlaatgassen. Daarmee verbetert de luchtkwaliteit voor iedereen, of je nou langs een drukke busbaan woont of zelf regelmatig met de bus gaat. In die context is het rookvrij maken van alle haltes een logische volgende stap.”

Ook gedeputeerde Saskia Boelema van gezondheid en brede welvaart vindt het rookvrij verklaren van bushaltes een goed ontwikkeling: “Deze stap is goed voor de kwaliteit van de lucht die mensen inademen én het zorgt ervoor dat jongeren op weg naar school of naar huis niet geconfronteerd worden met het slechte voorbeeld van rokende volwassenen. Zo kunnen rookvrije bushaltes helpen bij ons ambitieuze doel om in 2030 iedere Brabander drie gezonde levensjaren extra te geven.”

Ieder jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Daarmee is het een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte. Het aantal rokers in Brabant ligt iets onder het landelijk gemiddelde, maar bijvoorbeeld Tilburg en Helmond behoren tot de top 5 van steden waar relatief gezien het meest wordt gerookt.

Foto: provincie Noord-Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen