1.6 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneReis mee met Apekoptrein in kader van Nacht va het Witte Doek

Reis mee met Apekoptrein in kader van Nacht va het Witte Doek

De Nacht van het Witte Doek kent dit jaar een bijzonder evenement: de Apekoptrein komt op zaterdag en zondag 24 en 25 augustus naar Deurne en gaat pendelritten maken tussen Deurne, Helmond en Eindhoven. In het kader van “Deurne 75 jaar bevrijding” worden in het weekend tegelijk verschillende documentaires getoond over de oorlog en de bevrijding.

Op zaterdagavond in de Wieger in combinatie met een theateroptreden en op zondagmiddag in Holtens Molen in combinatie met verhalen over de oorlog. Mede dankzij verschillende fondsen is dit evenement mogelijk gemaakt. Het broertje van de Apekop, type Hondekop trein, was in 1977 betrokken bij de Molukse kaping bij de Punt. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog stuurde Nederland militairen naar Nederlands-Indië; later leidde dit tot een zelfstandig Indonesië en werden grote groepen bewoners van de Molukken gedwongen naar Nederland uit te wijken. De gevolgen zouden voor alle betrokkenen groot zijn.

Stationsplein in teken van “Deurne 75 jaar bevrijding”.

De komst van de oude Apekoptrein naar Deurne biedt de mogelijkheid om deze geschiedenis opnieuw in herinnering te brengen. Op het stationsplein zal op zaterdagavond de film ‘de Punt’ vertoond worden. Deze film over de treinkaping in 1977 zal worden ingeleid door Rein Sohilait (Maarssen).  Hij werkt als adviseur en onderzoeker en is actief betrokken bij Molukse woon- en welzijnsinitiatieven in Nederland.

De treinkaartjes kunnen gereserveerd worden via de website van Nacht van het Witte Doek en kunnen gekocht worden op het Stationsplein en in de Apekop trein in Deurne. Dit unieke evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Apekop, coöperatie Stationspark Deurne en de Stichting Oorlogsslachtoffers Deurne. De Lucky Seventh Historical Group zorgt voor de aankleding op het stationsplein met een aantal historische legervoertuigen en -tenten op zaterdag en zondag. In het stationscafé van Daily Deurne worden doorlopend historische documentaires over Deurne, de oorlog en de bevrijding vertoond. In de trein zijn tijdens de pendelritten historische geluidsfragmenten van interviews en radio te horen. Zie ook de website van de organisatie.

De Nacht van het Witte Doek is een vrij toegankelijk, gratis filmfestival in het centrum van Deurne gedurende het laatste weekend van augustus. Naast de vertoning van films in de open lucht en op bijzondere locaties zijn er tal van andere activiteiten.

Foto – Wikipedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen