6.1 C
Deurne
donderdag 1 december 2022
Home- DeurneBaggerwerkzaamheden kasteelgracht Haageind

Baggerwerkzaamheden kasteelgracht Haageind

Specialist in baggerwerkzaamheden Kustjens BV uit Hedel begint maandag 7 maart met het baggeren van de gracht van het kasteel aan het Haageind. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken.

Door het vele blad dat iedere herfst in de gracht valt en de beperkte doorstroming is er een flinke laag baggerspecie (slib) ontstaan. Daardoor is de doorstroming en waterkwaliteit verder afgenomen en neemt, vooral op zomerse dagen, de kans op stankoverlast en botulisme toe. Onderhoud aan de kasteelgracht is daarom noodzakelijk.

Baggeren vanaf het water
Met een schuifbootje wordt de baggerspecie in de richting van het Haageind geschoven. Een mobiele kraan zal de baggerspecie vervolgens overladen op vloeistofdichte vrachtwagens waarna het naar de eindverwerker wordt getransporteerd. Daarmee wordt de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk beperkt.

Verkeershinder Haageind
Om de baggerspecie te kunnen overladen op vrachtwagens wordt het Haageind tijdens uitvoering voor de helft afgesloten. Tijdelijke verkeerslichten regelen de doorstroming. Doorgaand verkeer wordt geadviseerd om te rijden. Voetgangers en fietsers worden ter plekke omgeleid. Het park blijft tijdens de werkzaamheden grotendeels toegankelijk voor wandelaars en bezoekers.

Werkzaamheden uitgesteld door aanwezigheid PFAS
De baggerwerkzaamheden zouden oorspronkelijk plaatsvinden in 2018. Echter door de toen aangescherpte normering voor de verwerking van verontreinigde stoffen (PFAS), moesten de werkzaamheden worden uitgesteld. Eind vorig jaar heeft de gemeente de kasteelgracht opnieuw laten onderzoeken op basis van de meest recente normen en onderzoeks- en analysemethoden. Uit dit onderzoek bleek dat de baggerspecie voldoet aan de laatste normen en nu kan worden verwerkt.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen