11.3 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneBasketbalclub Deurne Pioniers deint al vijftig jaar mee op de golven van...

Basketbalclub Deurne Pioniers deint al vijftig jaar mee op de golven van haar bestaan

Vijftig jaar is natuurlijk niet niks. Daarom viert basketbalvereniging Deurne Pioniers gedurende dit jaar op verschillende momenten haar jubileum. De aftrap was afgelopen zaterdag. Oud-leden haalden speciaal voor DMG herinneringen op aan al die jaren.

Theo van de Westerlo, erelid en oud-bestuurder, was erbij vanaf de start. “Eigenlijk is het in 1973 begonnen. Toen bestond er een volleybalclub in Deurne, Forto, waar enkele jongens basketbalden. Dat team heeft zich afgesplitst en zo ontstond Deurne Pioniers.”

Van de Westerlo was destijds vijftien en herinnert zich de snelle groei van de club. “Binnen een paar jaar zaten we op vijf herenteams. Ook dames en junioren kwamen erbij. In de jaren tachtig hadden we zo’n 150 leden. Iedereen kende elkaar. Het was heel gezellig.”

‘Het vijfde kwart’
Wat zeker bijdroeg aan die gezelligheid was ‘het vijfde kwart’, in voetbaltermen de derde helft genoemd. Die vond in de beginjaren plaats in de Figarobar in de Deurnese Stationsstraat. Na de wedstrijden kwam iedereen hier bij elkaar.

Toen de club verhuisde van de Micro sporthal naar de Frans Hoebenshal ging het feesten verder in het inpandige café Het Koepeltje. “Daar zijn heel wat vriendschappen en relaties gestart én geëindigd”, vertelt Marcelo Janssen lachend.

Hij was ruim 23 jaar lid van de club en zette zich onder andere in als trainer. Typerend voor de sfeer destijds: “Of de tegenstander nou verloren of gewonnen had, ze bleven net zo lang aan de rol als wij.”

Sportief hoogtepunt
Er werd echter niet alleen gehost en gedronken in Het Koepeltje, volgens voorzitter Pascal Martens. “Ik werkte als vrijwilliger achter de bar en heb daar heel wat plannen gesmeed zien worden. Later werden die besproken in de bestuursvergaderingen.”

Zo haalde de club begin jaren negentig een andere sponsor binnen waardoor er meer geld beschikbaar kwam. Hiermee kon een coach van eredivisie niveau worden aangetrokken. Dit leidde weer tot betere spelers. Zelfs enkele Amerikanen sloten zich aan.

Het sportieve hoogtepunt was in het seizoen 1996-1997. Toen speelde het heren 1 team bovenin de eerste divisie. “Dat is het hoogste wat we ooit behaald hebben. Best knap voor een amateurclub”, zegt Janssen die zich nu Lid van verdienste mag noemen.

‘Give me the ball’
In gedachten ziet hij de Amerikaanse basketballer Tom Lockhart nog voor zich. “Als we achterstonden dan zei Tom: ‘Give me the ball’ en nam hij het in zijn eentje op tegen vijf tegenstanders. Zo wonnen we alsnog.”

De tijden veranderden toen de sterspelers en coach stopten. Deurne Pioniers zakte zelfs even terug naar de overgangsklasse, maar wist zich te herpakken. Toen Bob van Oosterhout, inmiddels een bekende sportmarketeer en ondernemer, het voortouw nam als voorzitter, keerde het tij.

“Hij had allerlei ideeën voor de club”, memoreert Martens. “Hij hield onder andere reünie-avonden waardoor oud-leden terugkwamen. Ook wist hij velen bij de club te enthousiasmeren om meer te doen dan alleen spelen. Vrijwilligers zijn namelijk heel belangrijk voor een vereniging.”

Op naar het volgende jubileum
In 2011 verhuisde de Pioniers naar sporthal De Peelhorst in de Sint-Jozef omdat de gemeente hun vorige onderkomen ging slopen. “Dat heeft een behoorlijke impact op ons gehad. Het Koepeltje, en de eigenaar hiervan, was de verbindende factor van onze club.”

Inmiddels heeft de basketbalvereniging haar draai gevonden en fungeert de kantine deze zaterdag als een traditioneel clubhuis. Alle kartrekkers van de voorgaande jaren zijn uitgenodigd. De sporthal is aangelicht in de clubkleuren groen en geel en de biervaten staan klaar.

Het nieuwe bestuur, dat onlangs is aangetreden, wil de club klaarstomen voor de toekomst. Martens: “We bouwen aan een stabiele club en denken na over zaken zoals: ‘Hoe behouden we de jeugd als ze gaan studeren?’ Zo gaan we op naar het volgende jubileum!”

Foto’s: BC Deurne Pioniers/Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen