17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- HelenaveenBeschuit met muisjes in de Mariapeel; 77 lammetjes geboren

Beschuit met muisjes in de Mariapeel; 77 lammetjes geboren

Boswachter Lieke Verhoeven heeft het er maar druk mee. Niet alleen met het in de gaten houden van de 77 pasgeboren lammetjes; ze moeten ook allemaal een naam krijgen.

De 38 bokjes en 39 geitjes krijgen allemaal een naam met dezelfde letter, dat wordt elk jaar bepaald door het stamboek. Dit jaar was de letter B aan de beurt en zo is er gekozen voor onder meer Bobbie, Brownie, Betsie, Bo, Britt, Betje, Bep. Britney, Bono, Bas, Babs, Bella, Bob, Bibi, Betty, Bert, Beer en Bliksem.

Kraambezoek
De moeders en lammeren maken het goed, laat Verhoeven weten. Daarom kunnen de dieren nu kraambezoek ontvangen. Je kan woensdag 25 mei de lammetjes komen bekijken en aaien, een beschuit met muisjes eten en vragen stellen aan de boswachter.

Grasmaaiers
De kudde Nederlandse landgeiten in de Peel heeft een belangrijke rol in het natuurbeheer. De geiten en bokken eten gras en jonge boompjes, zodat het gebied niet dicht groeit. Een soort natuurlijke grasmaaiers dus. Ook zijn de geiten lid van het stamboek, dat wil zeggen dat ze bijdragen aan het in stand houden van dit oer-Hollandse ras. Om de twee jaar wordt er met grote zorg een geschikte bok gekozen. De bok logeert dan een aantal weken bij de kudde geiten, waarna er na vier maanden lammetjes worden geboren.

Wandelroute
Vanaf gisteren is ook de rode wandelroute weer open in de Mariapeel, deze was tijdelijk gesloten om de dieren te ontzien. In de periode rond de geboorte is rust voor moeder en kind van groot belang. Daarom wordt de rode wandelroute die langs de geitenstal loopt in die periode afgesloten. Nu kan je weer langs de geiten met hun lammetjes wandelen maar het blijft belangrijk om rustig te zijn in de buurt van de dieren en honden aan de lijn te houden.

De ‘kraamvisite’ vindt plaats op woensdag 25 mei van 14.00 tot 16.00 uur bij de Schaapskooi Pauls Koije in de Mariapeel. Aanmelden is niet nodig en parkeren kan op de parkeerplaats bij het Biologisch Station in Helenaveen.

Foto: Staatsbosbeheer Mariapeel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen