13.7 C
Deurne
donderdag 12 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBibliotheek Deurne heeft structureel meer geld nodig voor toekomst

Bibliotheek Deurne heeft structureel meer geld nodig voor toekomst

Directeur Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel luidt de noodklok wat betreft de toekomst van de vestiging in Deurne. Er is structureel meer geld nodig om de toekomst van een bibliotheek in de gemeente te kunnen waarborgen.

Verleisdonk was dinsdagavond te gast bij de vergadering van de Raadscommissie Omgeving in het Cultuurcentrum waar hij zijn betoog begon met een voorbeeld van wat in de komende tijd zou kunnen gebeuren. “Stel, je bent een kind in Helenaveen maar je kunt leesplezier en een collectie van boeken niet ervaren, dat is mogelijk wat er in de toekomst kan gebeuren als er geen keuzes worden gemaakt. En waar moet de inwoner die niet digitaal vaardig is, dan nog terecht? Laaggeletterdheid is in onze regio bovengemiddeld hoog, daarnaast missen steeds meer mensen de boot in de digitale samenleving”, stelt Robin Verleisdonk.

Huis van de Samenleving
Hiermee legde de directeur van Bibliotheek Helmond-Peel de bal neer bij de commissieleden die uiteindelijk in meerderheid aangaven extra geld te willen steken in de bibliotheek die binnenkort gehuisvest wordt in het nieuwe gemeentehuis dat als Huis van de Samenleving moet gaan dienen. Daarbij werden door verschillende partijen wel wat vragen geplaatst zoals over de cofinanciering door scholen in de gemeente. Deze maken ook gebruik van de collectie met Bibliotheek op School en moeten daarvoor in bepaalde mate bijdragen aan het budget van de bieb. De politieke partijen wilde weten hoe de schoolbesturen daarover denken. Verleisdonk geeft aan dat de besturen positief staan tegenover Bibliotheek op School en dat het initiatief waarschijnlijk op alle basisscholen in versterkte vorm kan worden voortgezet.

‘Extra middelen’
Daarnaast werden door Bibliotheek Helmond-Peel drie mogelijke scenario’s voorgesteld waarbij de meeste partijen hun voorkeur uitspraken voor het meest ideale maar ook duurste scenario. Transparant Deurne vindt wel dat de scenario’s te veel op elkaar lijken. “Het is gewoon een vraag naar extra middelen, dus noem het ook gewoon zo. En daar staan wij niet negatief tegenover”, zegt Joan van Rixtel van Transparant Deurne. De VVD in Deurne had twijfels over de activiteiten van de bibliotheek buiten de basisfunctie: “Wat ons betreft is een bibliotheek waardevol, maar voor boeken; niet meer en niet minder”, zegt VVD-commissielid Twan Bankers.

Uitwisseling
Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel beaamt dat alle drie scenario’s gaan uit van meer geld: “Er is een structureel tekort in de begroting.” Hij denkt dat de bibliotheek zeker na de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis een belangrijke bredere rol kan spelen in de samenleving en juist niet alleen een plek is met boeken. “Je krijgt een uitwisseling van bezoekers die komen voor dienstverlening van de gemeente of naar de bibliotheek komen. Er liggen mogelijkheden voor digitale cursussen, lezingen en samenwerkingen met andere organisaties zoals de Lev-groep. Die laatste partij heeft bijvoorbeeld geen expert in huis als het gaat om geletterdheid maar ze bereiken wel veel mensen in een doelgroep die wij ook graag willen helpen”, legt Robin Verleisdonk uit.

Scheefgroei
Wel heeft de bibliotheekdirecteur richting de gemeente Deurne een kritisch punt over de scheefgroei in de gezamenlijke financiering door de gemeentes Helmond, Deurne, Asten en Someren. Deurne draagt 7 euro per inwoner bij, Helmond 18 euro en Asten en Someren 13 á 14 euro. Dat betekent volgens Verleisdonk dat Deurne in verhouding al jaren te weinig geld uitgeeft aan Bibliotheek Helmond-Peel.

‘Naar Asten’
Dit heeft ook tot gevolg dat sommige bibliotheekleden uit Deurne naar de vestiging in Asten uitwijken, legt Verleisdonk uit: “Er zijn mensen die naar Asten gaan. Dat verbieden we niet want in Deurne is er een beperkte collectie. Dat heeft te maken met de financiering door de gemeente, die is in Asten al die jaren het dubbele van wat de gemeente Deurne bijdraagt. Daarom is er in Asten dus een grotere collectie.”

Belangrijke voorziening
Toch was wethouder Biemans tevreden over de reactie van de commissieleden: “De bezuinigingen op de bibliotheken zijn al sinds tien jaar zwaar en er zijn vaker signalen over ontvangen. Het is mooi om te zien dat nu de gemeente financieel weer wat gezonder is, de partijen aangeven dat ook zij het een belangrijke voorziening vinden.”

‘Eigen bubble’
Marinus Biemans ziet de bibliotheek als een plek waar mensen uit hun eigen bubble kunnen komen: “Iedereen vanuit een andere bubble komt daar samen en dat is gewoon super belangrijk. Vooral na die coronatijd waarin we echt enorm in onze eigen bubble hebben gezeten, is zo’n plek straks in het gemeentehuis een plaats waar iedereen juist het onbekende gaat tegenkomen en elkaar gaat ontmoeten. Dat betekent wel boter bij de vis in de vorm van middelen.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen