11.7 C
Deurne
dinsdag 24 mei 2022
Home- LiesselBewoners Hoogdonkseweg Liessel zijn klaar met stank varkensbedrijf: ‘Wij hebben recht op...

Bewoners Hoogdonkseweg Liessel zijn klaar met stank varkensbedrijf: ‘Wij hebben recht op frisse lucht’

Elf gezinnen uit Liessel zijn bang dat de vergunning voor uitbreiding van het varkensbedrijf aan de Hoogdonkseweg zal zorgen voor nog meer stankoverlast. Daarom hebben zij bij de gemeente een zienswijze ingediend tegen de uitbreidingsplannen. “Het recht op frisse lucht van de omwonenden is al tientallen jaren zonder enige schadeloosstelling onteigend”, vinden de gezinnen.

B&W van de gemeente Deurne geeft bij de vergunningverlening aan dat deze uitbreiding alleen gebruikt gaat worden voor de bedrijfswerktuigen die nu al binnen staan in de bestaande stallen, maar dat geloven de omwonenden niet: “Waarom weigert de eigenaar van deze megastal dan om aan te geven waarvoor deze aanbouw met een hoger dak en drie enorme deuren van vijf bij vijf meter nodig zijn?”

Voorgevel met de drie grote deuren

Dubbel zoveel stank
De groep bezorgde bewoners is van mening dat het bedrijf in Liessel nu al meer dan dubbel zoveel stank veroorzaakt dan de geurnorm die is toegestaan in het buitengebied van de gemeente Deurne. “Het is voor ons als omwonenden onaanvaardbaar als op een dergelijk bedrijf ook nog ‘in de stront geroerd gaat worden’. Want de stank van mestverwerking/mestbewerking wordt volgens de Nederlandse wetgeving niet opgeteld bij de stank die de varkens veroorzaken”, leggen de omwonenden uit.

Industriële activiteit
Zij denken dat het bedrijf wel degelijk mest zal gaan verwerken en bewerken in de aanbouw die mogelijk wordt gemaakt door het verlenen van de vergunning: “Dit is een industriële activiteit die niet op een agrarisch bouwblok maar op een industrieterrein thuishoort. Zeker als dat commercieel voor anderen gebeurt.”

Extra wantrouwend
Vooral de grootte van de uitbreiding maakt de omwonenden achterdochtig. Als het alleen zou gaan om een uitbreiding voor de opslag van werktuigen zou dat in de ogen van de bezorgde gezinnen juist pleiten voor een normale goedkopere uitbreiding. “Zoveel goedgelovigheid maakt ons extra wantrouwend, zeker ook gezien de ‘medewerking’ van de gemeente Deurne in het verleden aan het bedrijf.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen