18.3 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneOmstreden Chinese camera’s worden ook in Deurne gebruikt door gemeente

Omstreden Chinese camera’s worden ook in Deurne gebruikt door gemeente

De omstreden camera’s van de Chinese merken Hikvision en Dahua worden ook gebruikt in Deurne door de gemeente. Dit blijkt uit een onderzoek van Follow the Money waar dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur uitgebreid aandacht aan werd besteed.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt tegenover DMG dat deze omstreden camera’s ook in Deurne hangen: “De gemeente Deurne maakt gebruik van de Chinese camera’s van Dahua en Hikvision op diverse plekken voor de veiligheid van de inwoners en medewerkers. De camera’s hangen op diverse locaties (gemeentehuis, parkeergarage, Harmoniestraat 5) en zijn aangesloten op een intern netwerk welk goed beveiligd is. De camera’s zijn dus niet van buitenaf te benaderen. De camera’s zijn daarom veilig.”

Ministeries
In Nederland zouden er volgens de reportage van de NOS in vijftig gemeenten camera’s hangen van een van de twee merken. Ook bij bepaalde ministeries worden de Chinese merken gebruikt voor cameratoezicht. Tien van de gemeentes hebben al aangegeven er over te denken om te stoppen met het gebruik van de camera’s.

Scherpe prijs
De apparaten zijn van goede kwaliteit en hebben een scherpe prijs maar er zijn bij verschillende partijen zorgen over mogelijke spionage en mensenrechtenschendingen door de makers van de camera’s. Ook zouden ze mogelijk toegang kunnen geven tot netwerken met gevoelige informatie. Beide producenten geven tegenover de NOS aan dat ze een privaat bedrijf zijn en geen staatseigendom. De fabrikanten ontkennen alle beschuldigingen.

Ondertussen mogen er in de Verenigde Staten van het merk Hikvision en Dahua geen camera’s meer worden gebruikt bij federale overheidsgebouwen. Ook in andere landen is er vrees voor spionage met de camera’s van de twee Chinese merken.

Bekijk hier de reportage van Nieuwsuur.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen