7.3 C
Deurne
vrijdag 8 december 2023
Home- DeurneBibliotheek start inzamelingsactie voor nieuwe voorleesbus Blikkie 2.0

Bibliotheek start inzamelingsactie voor nieuwe voorleesbus Blikkie 2.0

De voorleesbus van de bibliotheek die rondrijdt Deurne, Asten, Someren en Helmond, is aan vervanging toe. De oude Citroën-bestelbus die Blikkie wordt genoemd, zorgt er al tien jaar voor dat de bibliotheek naar de kinderen toe kan komen met verschillende educatieve activiteiten.

Zondagmiddag stond de huidige Citroën HY bij het Art Festival opgesteld op het Piet Blomplein in Helmond voor de start van de crowdfunding, waarmee de bibliotheek geld wil inzamelen voor een nieuwe bestelbus.

Nieuw leven
Van het iconische automodel is een nieuwe versie, die de bibliotheek op het oog heeft als opvolger: Blikkie 2.0. Een nieuwe bus is volgens Rick van den Dungen van Bibliotheek Helmond-Peel geen overbodige luxe: “Helaas staat Blikkie steeds vaker stil en de afgelopen maanden zelfs al voor langere tijd. De bibliotheek is opzoek gegaan naar een manier om Blikkie een nieuw leven in te blazen.”

Om dit project te realiseren startte de bibliotheek zondagmiddag een crowdfunding: “Met jullie steun wil de bibliotheek een nieuwe bus omtoveren tot een bron van inspiratie voor kinderen van alle leeftijden. Het wordt een nieuwe bus in een oud jasje.”

Educatieve ervaring
Met de voorleesbus gaat de bibliotheek naar buurten, speeltuinen en scholen, om daar de ontwikkeling van taalvaardigheid bij de kinderen op locatie te stimuleren. Blikkie is volgens Bibliotheek Helmond-Peel niet zomaar een bibliotheek op wielen: “Het is een educatieve ervaring, die kinderen betovert en hen meeneemt op een reis door de wereld van verhalen en fantasie.” Daarbij wil de bibliotheek ook kinderboekenschrijvers en andere voorlezers inzetten om de verhalen tot leven te laten komen.

Door het bevorderen van leesplezier en taalvaardigheid moet de nieuwe Blikkie een maatschappelijke rol krijgen en bijdragen aan het verkleinen van de kloof in onderwijskansen tussen kinderen. Een donatie doen aan de crowdfunding voor Blikkie 2.0 kan via www.bibliotheekhelmondpeel.nl/help-blikkie.

Foto’s: Bibliotheek Helmond-Peel/Citroën

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen