In de groentetuin van Bijzonder Brabants in Deurne verbouwt boer Henk talloze bijzondere groenten. In het weekend van 18 en 19 augustus kun je deze niet alleen zien, maar ook proeven. Plantbased foodspecialist en chef-kok Manfred Albrecht van het Eindhovense restaurant Bij Albrecht verzorgt op twee dagen samen met boer Henk een plant(aardige) avond op de boerderij.
“Een unieke kans om te zien én te proeven hoe bijzondere groenten groeien en smaken. En dat gewoon in de Peel in de open lucht. Je hoeft niet vegan of vegetarisch te zijn om hier van te genieten”, zegt Henk Kerkers.
Gault Millau gids
Ook chef-kok Albrecht is van mening dat plantaardige gerechten er voor iedereen zijn: “Ook als je liefhebber bent van een stukje vlees of vis.” In zijn restaurant dat is opgenomen in de Gault Millau gids, brengt hij al zeven jaar succesvol zijn plantbased foodexperience.
Henk Kerkers is enthousiast over de collaboratie met de chef-kok: “Het is geweldig om met Manfred samen te werken, die altijd bezig is met het ontwikkelen van culinaire plantaardige gerechten. Samen laten wij de gasten de unieke smaken van deze groenten ervaren,” vertelt Henk. “Op de boerderij zijn ze iedere keer weer verbaasd wat allemaal gewoon in de open lucht dichtbij huis kan groeien”.
Unieke kenmerken
Bij boer Henk Kerkers ontdekte Manfred Albrecht in 2020 de lupine, die hij inmiddels op verschillende manieren in zijn keuken heeft verwerkt. “Lupine is voor mij en velen, een interessant product door zijn unieke kenmerken zoals het binden van CO2 en het complete eiwit-profiel voor menselijke voeding,” zegt de chef-kok. Samen met Kerkers en de LuPeel-boeren is hij bezig om de peulvrucht lupine op de kaart te zetten.
Boer Henk heeft dezelfde passie voor groenten als Albrecht en heeft in zijn grote moestuin een speciale plek voor de lupine. Daarnaast zijn er nog ruim honderd andere bijzondere ‘vergeten groenten’ en onbekende groenten uit andere landen te vinden die ook in ons klimaat kunnen groeien. “Ooit gehoord van de Boltardy rode biet, de Petit Posy spruit of de Frijol Negro bonen?”, vraagt Kerkers?
Meer informatie vind je op de website van Bijzonder Brabants. Reserveren voor het diner op de (plant)aardige avonden kan via bijzonderbrabants.nl/producten/evenementen.
Foto: Bijzonder Brabants