4 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneBijzondere kruisweg te bezichtigen in Sint Willibrorduskerk Deurne

Bijzondere kruisweg te bezichtigen in Sint Willibrorduskerk Deurne

In de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne is deze week de kruisweg van de Helmondse kunstenaar Sjef van Schaijk te bezichtigen. Dat meldt pastoor Paul Janssen op zijn Facebookpagina.

“Tijdens de Goede Week hangt er een bijzondere Kruisweg in de St. Willibrorduskerk in Deurne. De staties zijn in 1969 geschilderd door Sjef van Schaijk. Hij schilderde de figuren als bomen, met knokige ledematen die aan knoestige takken doen denken. Je moet er de tijd voor nemen om te ontdekken wat hij heeft afgebeeld.

Van Schaijk
Van Schaijk werd geboren in 1910 in Ravenstein en overleed in 1985 in Helmond. Zijn armoedige afkomst en rusteloze natuur bezorgden hem geen gemakkelijk leven. Slechts met moeite kon hij zich voor langere tijd aan een vaste werkkring binden. Al die jaren was het maken van schilderijen zijn belangrijkste bezigheid. Sjef van Schaijk was autodidact maar kreeg al vrij snel contact met andere kunstenaars uit de omgeving, van wie Hendrik Wiegersma en Gerard Princée de bekendste zijn. Met de laatste deelde hij een aantal jaren een atelier en maakte hij studie reizen door Europa. In die periode maakte hij kennis met het werk van een aantal van zijn tijdgenoten. Daarbij kreeg vooral veel bewondering voor de Belgische surrealisten zoals Magritte en Delvaux en voor de Vlaamse expressionisten zoals Permeke. Het merendeel van het werk van Van Schaijk is surrealistisch. Van Schaijk was geen schilder die het mooie het esthetische zocht. Zelf vol spanningen zocht hij een uitlaatklep voor zijn gevoelens en de werkwijze van de surrealisten verschaften hem die mogelijkheid.

De Wieger
Museum de Wieger heeft de staties geschonken aan de kerk. Ze zullen niet permanent te zien zijn, maar bij gelegenheid.”

Foto: Facebookpagina pastoor Paul Janssen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen