28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneBlauwtongvirus vastgesteld in regio; dier in Limburgse Veulen besmet

Blauwtongvirus vastgesteld in regio; dier in Limburgse Veulen besmet

Het blauwtongvirus is nu ook op ongeveer 10 kilometer afstand van Deurne, in het Limburgse Veulen vastgesteld. De ziekte die veel bij schapen voorkomt, heerst op dit moment vooral in het midden en noorden van het land. Het is het eerste geval dat in Limburg is geconstateerd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de NVWA.

Ook in de Brabantse plaatsen Altena, Den Bosch, Rosmalen, Landhorst en Waalre is het virus bij meerdere bedrijven opgedoken.

Geen geneesmiddel
Het blauwtongvirus begon zich anderhalve maand geleden te verspreiden door Nederland en is levensgevaarlijk voor schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen zoals dromedarissen, lama’s en alpaca’s kunnen het krijgen. Het virus wordt overgedragen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn en er is nog geen geneesmiddel voor.

Er geldt een meldplicht voor blauwtong. Veehouders of dierenartsen dienen het te melden als ze vermoeden dat hun dieren de ziekte hebben. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam, was in 2009. Blauwtong is geen zoönose en kan daarom niet overgaan van dier op mens.

Foto: Pixabay/NVWA

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen