Vier jongeren uit Deurne en Asten die worden begeleid door stichting De Keertwending, kregen afgelopen maandag hoog bezoek op hun werkplek. Staatssecretaris Jurgen Nobel kwam een kijkje nemen bij B-Leef Wonen in Sevenum, waar deze jongeren en jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn.
Tijdens het bezoek ging Nobel in gesprek de jonge medewerkers en de betrokken organisaties. Daarbij werd gesproken over hun ervaringen en uitdagingen bij pilotproject.
‘Beschut werk’
Stichting De Keertwending werkt al bijna drie jaar samen met de gemeente, UWV en Senzer om te ontdekken wat er nodig is om de overstap van dagbesteding naar bijvoorbeeld ‘beschut werk’ soepeler te laten verlopen voor zowel de jongeren als werkgevers. Bij de Keertwending merkte men dat hun cliënten vaak terughoudend zijn om die stap naar werk te zetten, uit angst hun vertrouwde plek te verliezen als het niet lukt. Om deze drempel te verlagen, is de stichting opgericht met steun van de gemeente Deurne.
Naast de staatssecretaris was ook wethouder Riny van Rinsum van zorg, onderwijs, kunst en cultuur aanwezig bij het bezoek. Hij is van mening dat de werkwijze van De Keertwending werkt: “Deze pilot laat zien dat wanneer er vanuit de inwoner gedacht wordt, dit effectiever is. Daarom behouden we de Wmo-indicatie als iemand de stap naar werk zet. Zo voorkomen we dat alles opnieuw moet worden aangevraagd als iemand een stap terug moet doen. Dat geeft inwoners vertrouwen om stappen te maken.”
Belangrijkste lessen
De samenwerkende partijen overhandigden de drie belangrijkste lessen die zij tijdens de pilot hebben geleerd en hebben deze gebundeld en maandag overhandigd aan Nobel. De organisaties hopen dat deze inzichten bijdragen aan verbeteringen in het landelijke beleid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De staatssecretaris was enthousiast over het initiatief en gaat de aanbevelingen van de vier betrokken partijen meenemen naar zijn ministerie.
Foto’s: stichting De Keertwending