Ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het zondagavond in heel Nederland twee minuten stil. Ook in onze gemeente zijn er herdenkingen in Deurne-centrum, Zeilberg, Liessel, Neerkant en Helenaveen. Bij elke Dodenherdenking is een afgevaardigde van het gemeentebestuur aanwezig.
Het jaarthema van de herdenking is dit keer ‘80 jaar vrijheid’. “Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd”, zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land.”
Deurne-centrum
De organisatie van de herdenking in Deurne-centrum is in handen van Oranjevereniging Deurne. Deze begint om 19.30 uur in de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. De dienst wordt geopend met orgelmuziek van Bert Augustus en een optreden van het koor Invite. Het Gilde St. Antonius Abt begeleidt de binnenkomst, gevolgd door een toespraak van wethouder Tom Oomen namens de gemeente Deurne. Vervolgens dragen een aantal jongeren gedichten voor en blaast Jerom Coppus het Signaal Taptoe.
Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Het programma wordt vervolgd met zang, een gebed door pastoor Dieter Hedebouw, een overweging van ds. Marcel Zijlstra en een gedicht.
Aansluitend wandelen de aanwezigen naar de monumenten, begeleid door het Gilde en orgelmuziek. Met medewerking van scouting Deurne worden kransen en bloemen bij de monumenten gelegd door de gemeente Deurne en de veteranen. De herdenking wordt afgesloten met een vendelgroet voor de kerk. Na afloop is er gelegenheid tot napraten in de kerk met koffie, thee en limonade.
Zeilberg
In Zeilberg begint de herdenking traditiegetrouw in gemeenschapshuis Den Draai met een korte bijeenkomst, waarbij pastoor Dieter Hedebouw een herinnering en een gebed uitspreekt. Rond 19.20 uur gaan de aanwezigen samen met de harmonie van Muziekvereniging Excelsior in een stille tocht naar het oorlogsmonument bij de Clarinet. Koor Animato/Vela Monte en leerlingen van basisschool Zeilberg zorgen daar, net als in Den Draai, voor passende zang.
Kransen worden bij de herdenking in de Zeilberg geplaatst door onder meer leden van de werkgroep Dodenherdenking Zeilberg en de Stichting Veteranen Deurne. Namens het gemeentebestuur van Deurne plaatst dit keer raadslid Mariëlle Biemans een krans. Bij de plechtigheid spreken leerlingen van groep 8 van basisschool Zeilberg hun gedachten uit. Na afloop is er in Den Draai gelegenheid om na te praten onder het genot van een kop koffie en versnapering.
Vlierden
In Vlierden werd vorig jaar op 4 mei stilgestaan bij de Dodenherdenking tijdens de kermis. “Omdat er een overweldigende belangstelling vanuit de Vlierdense bevolking te zien was, was het voor ons duidelijk dat dit een vervolg moest krijgen”, zeggen de leden van Comité 4 mei Vlierden. Daarom wordt er dit jaar in het dorp opnieuw een herdenking gehouden.
De bijeenkomst begint om 19.30 uur in de Sint Willibrorduskerk. Rond 19.50 uur gaan de aanwezigen in een stoet naar de dorpsvlaggenmast voor het officiële gedeelte. Het Willibrordusgilde en Fanfare Wilhelmina Vlierden zorgen voor de muzikale omlijsting. Naast afgevaardigden van de gemeenteraad en Stichting Veteranen Deurne, is wethouder Riny van Rinsum namens het college aanwezig. Na de herdenking is er als afsluiting een samenzijn in de foyer van MFA ’t Huis.
Liessel
De Dodenherdenking in Liessel vindt zondag om 19.45 uur plaats bij het oorlogsmonument aan de Hoekseweg. De organisatie vraagt iedereen om op tijd aanwezig te zijn in verband met een nieuwe opstelling. Mensen die met de auto komen, wordt geadviseerd om die te parkeren bij Sportpark De Smeltkroes.
Hier komen alle aanwezigen na afloop van de herdenking samen om een kop koffie te drinken en na te praten. Voor wie per fiets naar de herdenking in Liessel gaat is parkeerplek tegenover het monument.
Helenaveen
Ook in Helenaveen wordt zondag uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van latere oorlogssituaties en vredesoperaties. Omdat Helenaveen 80 jaar geleden werd bevrijd door de Schotten is een afvaardiging van de Venlo Caledonian Pipe Band aanwezig, die de herdenking mede opluistert. Daarnaast treedt ook muziekvereniging Wilona op en zingt Marlie Cuijpers een lied.
Bij de herdenking delen leerlingen van basisschool De Peelparel hun gedachten over oorlog en vrede. Na de twee minuten stilte vinden kransleggingen plaats door familieleden van gerepatrieerden, een afvaardiging van gemeente Deurne en namens alle inwoners door Dorpsraad Helenaveen. Alle kinderen mogen ook een bloem leggen. Onder muzikale begeleiding van muziekvereniging Wilona en de Venlo Caledonian Pipe Band lopen de aanwezigen daarna terug naar de Gouden Helm, waar koffie met cake klaarstaat.
Neerkant
Bij de Dodenherdenking in Neerkant wordt samengekomen in gemeenschapshuis De Moost aan de Moostenstraat 3. Van daaruit vertrekt om 19.15 uur een stille tocht richting het oorlogsmonument onder begeleiding van muziekvereniging St. Willibrordus.
Rond 19.30 uur wordt de herdenking voortgezet bij het herdenkingsteken aan de 22 Neerkantse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het MH-17 herdenkingsteken. Hier worden de kransen gelegd en worden herinneringen aan toen, verhalen en gedichten voorgelezen.
Bij de herdenking in Neerkant zijn naast een afvaardiging van het Deurnese gemeentebestuur ook nabestaanden van Neerkantse oorlogsslachtoffers uit de tweede wereldoorlog aanwezig. Daarnaast wordt de herdenking bijgewoond door leerlingen van de basisschool en vrienden van het omgekomen Neerkantse gezin bij de MH-17 ramp in 2014. In de Moost wordt de herdenking afgesloten met muziek en lichtbeelden.
Foto: Wikipedia