-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- VlierdenBoek over Joep Coppens; Vlierdense beeldhouwer maakte in zestig jaar 1300 kunstwerken

Boek over Joep Coppens; Vlierdense beeldhouwer maakte in zestig jaar 1300 kunstwerken

Beeldhouwer Joep Coppens (82) uit Vlierden maakte in de afgelopen zestig jaar 1300 beelden in brons en hout en zijn werk was op meer dan honderd tentoonstellingen te zien. Zondag 22 januari wordt zijn biografie met de titel ‘Levenslang’ gepresenteerd in het Cultuurcentrum in Deurne. Kunsthistoricus Ger Jacobs uit Beek en Donk schreef het boek dat terugkijkt op de droom die Coppens had als zeventienjarige.

De oorsprong van Joeps interesse voor beeldhouwkunst ligt in zijn pubertijd toen hij in Eindhoven woonde en er op de HBS achter kwam dat hij geen fan van de bètavakken was. Zijn leraar Nederlands, Frans van Tuijl gaf Coppens de eerste aanzet voor het idee van wat hij in de toekomst wilde gaan doen met een opstelopdracht. Eén van de onderwerpen waaruit gekozen mocht worden om over te schrijven was: ‘Wat wil ik worden en waarom?’ Voor Joep stond toen al snel vast wat het moest worden; hij zou beeldhouwer worden.

Martien Coppens
Iets waar zijn vader in eerste instantie niet al te positief tegenover stond. Joep is de derde zoon van Martien Coppens die bekend staat om de unieke portretten die hij als fotograaf maakte van eenvoudige Brabanders. Die vond dat beeldhouwen niet iets was waar je de kost mee kon verdienen. Maar toch bleef de droom om beeldhouwer te worden voor Joep bestaan.

Johanna Elisabeth molen
Inmiddels woont Coppens al 52 jaar in Vlierden samen met zijn vrouw, kunstenares en schrijfster Els Coppens-Van de Rijt. “De molen in Vlierden werd, nadat we in 1971 in de nabijheid van de molen een huisje gebouwd hadden en ik daar met mijn gezin ingetrokken was, mijn beeldhouwatelier.” De Johanna Elisabeth molen is ook vernoemd naar de vrouw van Joep Coppens. Haar doopnamen zijn Johanna Elisabeth.

Beeldentuin
Bij het huis en de molen die hij zelf 28 jaar draaiende hield, werd in 1998 een beeldentuin toegevoegd. Die werd zo opgezet dat het natuurlijke karakter van het molenerf werd behouden. In de tuin die vrij toegankelijk is, staan vijftien bronzen kunstwerken van de hand van Joep. Ook bij het dievengilde bleek het werk van Coppens geliefd want één van de beelden met de naam ‘Regenboog’ en met een waarde van zesduizend euro werd in 2011 uit de tuin gestolen.

Samoerai
In de gemeente Deurne staan verspreid meerdere beelden die door Joep Coppens zijn gemaakt zoals onder andere de Grote Hoornkruik, Golvend water, De tand des tijds, Samoerai, In Slagorde maar ook het beeld midden in de fontein in het Pastoor Roespark in Deurne en het Tempeltje bij de vindplaats van de Gouden Helm in Helenaveen zijn kunstwerken gemaakt door Coppens.

Grote Ringklauwvleugel
Onlangs vroeg Coppens nog aan de gemeente om zijn Grote Ringklauwvleugel te verhuizen naar een meer prominente plek. Het beeld staat sinds eind 2015 vlak langs het spoor bij het station in Deurne. Het idee was dat treinreizigers het kunstwerk in het voorbijgaan zouden zien als ze arriveren vanuit Venlo in de richting naar Eindhoven maar in de praktijk staat het beeld volgens Coppens te verscholen opgesteld. Hij wil dat de Grote Ringklauwvleugel naar het stationsplein wordt verplaatst bij de wadi ten noorden van de parkeerplaats en op een drie meter hoge sokkel komt te staan. Die hoogte in combinatie met de nieuwe plek in het groengebied zou er volgens Coppens voor zorgen dat het kunstwerk beter ‘beleefd’ wordt.

Aruba
De beelden van de beeldhouwer uit Vlierden zijn ook ver buiten Deurne terug te vinden zoals in Amsterdam en zelfs op Aruba. Het hoogtepunt voor Coppens zelf, is het beeld ‘Met elkaar’. Een werk in brons van twee meter tweeënvijftig hoog dat hij in 1994 maakte voor de zusters Franciscanessen in Veghel, toen het klooster honderdvijftig jaar bestond.

Open vormen
In de werken van Coppens is onder meer zijn interesse in de oude Grieken en Romeinen terug te zien. Daarnaast is hij bijzonder geïnteresseerd in de oude Afrikaanse beeldhouwkunst. De vruchtbaarheidssymboliek en de monumentale, krachtige vormgeving van de oude Afrikanen spreekt hem daarin enorm aan en is te herkennen in een aantal van zijn kunstwerken. Coppens is ook een groot liefhebber van open vormen zoals ook is te zien in de beeldhouwkunst van Henry Moore. Holle beelden, waarvan de vormen en contrasten zichtbaar worden in het licht.

Eigen beeldtaal
Joep liet zich bij zijn beeldhouwwerk inspireren door organische vormen uit de natuur. Zijn oeuvre bestaat uit zowel figuratieve als abstract-figuratieve en geheel abstracte beelden, merendeels in brons uitgevoerd en altijd met een diepere symboliek. Hierbij heeft hij een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld, die altijd te herkennen is.

Biografie
Het boek van kunsthistoricus Ger Jacobs over het leven en de werken van Joep Coppens wordt zondag 22 januari om 14.30 uur gepresenteerd in het Cultuurcentrum in Deurne. Het is daar te koop voor 20 euro en daarna voor 22,50 euro verkrijgbaar in regionale boekwinkels en musea. Ook aan huis bij Joep en Els Coppens aan de Molenhuisweg 4 in Vlierden is de biografie te koop.

Foto’s: Mieke Cuypers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen