20.6 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneVlierdense kunstenaar Joep Coppens wil prominentere plek voor zijn Grote Ringklauwvleugel

Vlierdense kunstenaar Joep Coppens wil prominentere plek voor zijn Grote Ringklauwvleugel

Het bronzen kunstwerk van de Vlierdense kunstenaar Joep Coppens verdient volgens hem een prominentere plek dan waar het nu staat. De Grote Ringklauwvleugel zoals het beeld heet, staat sinds eind 2015 vlak langs het spoor bij het station in Deurne.

Het idee was dat treinreizigers het kunstwerk in het voorbijgaan zouden zien als ze arriveren vanuit Venlo in de richting naar Eindhoven maar in de praktijk staat het beeld volgens Coppens te verscholen opgesteld.

Hoge sokkel
Hij wil dat de Grote Ringklauwvleugel naar het stationsplein wordt verplaatst bij de wadi ten noorden van de parkeerplaats. Ook zou het beeld dan niet op dezelfde hoogte als nu teruggeplaatst moeten worden maar moet het op een drie meter hoge sokkel komen staan. Die hoogte in combinatie met de nieuwe plek in het groengebied zou er volgens de kunstenaar voor zorgen dat het kunstwerk beter ‘beleefd’ wordt.

Frans Hoebenshal
Voor het verplaatsen van het beeld heeft Coppens op 22 december vorig jaar bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd. Als die wordt toegekend, zal het niet de eerste keer zijn dat het beeld verhuist. Het kunstwerk stond oorspronkelijk aan de Schelde in de Koolhof tussen basisschool De Piramide en de Frans Hoebenshal. Het heeft daar gestaan van november 1982 tot december 2015 toen het verhuisde naar het station vanwege de komst van het nieuwe gebouw De Vlieger waarin de Piramide, de Brigantijn, peuterspeelzaal Spring, de wijkraad en gymzaal werden ondergebracht.

Drie elementen
De Grote Ringklauwvleugel van Coppens is 1.52 meter hoog, 1.84 meter breed en 1.87 meter lang. Het bestaat uit organische vormen uit de natuur, zoals een schelpachtige vorm (vleugel), de klauw van een roofdier (klauw) en een grote ronde boog (ring), drie elementen waaraan het beeld de naam Ringklauwvleugel te danken heeft.

Gouden Helm
In de gemeente Deurne staan meerdere beelden die door Joep Coppens zijn gemaakt zoals onder andere de Grote Hoornkruik, Golvend water, De tand des tijds, Samoerai, het Franciscanessenbeeld, In Slagorde maar ook het beeld midden in de fontein in het Pastoor Roespark in Deurne en het Tempeltje bij de vindplaats van de Gouden Helm in Helenaveen zijn kunstwerken gemaakt door Coppens.

Beeldentuin
Hij heeft bij zijn woonhuis ook een eigen openbare beeldentuin op het molenerf van de windmolen van Vlierden die vrij toegankelijk is. In de tuin staan vijftien bronzen kunstwerken van de hand van Joep Coppens. Bezoek van de beeldentuin is op eigen gelegenheid dagelijks mogelijk. Op afspraak kun je een rondleiding door de beeldentuin en expositieruimte Molenrijn krijgen. Hiervoor kun je mailen naar joepenelscoppens@gmail.com of bellen met 06-51492999.

Hieronder kun je de beelden bekijken die je in de tuin aantreft en krijg je per beeld meer informatie.
* Staande Antilope 1997 – abstract bronzen sculptuur
* CAS ontwerp 1977 – abstract bronzen sculptuur met hardsteen
* Constructie II 1988 – abstract bronzen sculptuur met steen van kristallino
* Golgotha 1965 – abstract bronzen sculptuur
* Hoornaambeeld 1993 – abstract bronzen sculptuur
* Krijger te paard 1982 – figuratief bronzen sculptuur
* Opstanding 1994 – abstract bronzen sculptuur
* Paar De Toenadering 1998 – figuratief bronzen sculptuur
* Pegasus 1997 – abstract bronzen sculptuur
* Ruimtelijke balans 2002 – abstract bronzen sculptuur
* Wervel 1966 – abstract bronzen sculptuur
* Yucatan II 2003 – abstract bronzen sculptuur
* Zon en Maan 2002 – abstract bronzen sculptuur met figuratieve elementen
* Zonnewijzervogel 1999 – figuratieve bronzen sculptuur
* Waregastelling 2001 – abstract bronzen sculptuur

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen