21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneBoekje ‘Mijn Deurne’ geeft insider tips van bijzondere Deurnese plekjes

Boekje ‘Mijn Deurne’ geeft insider tips van bijzondere Deurnese plekjes

Wie Deurne eens door andere ogen wil zien en plekjes wil ontdekken die die nog niet kent, heeft nu een handig hulpmiddel ter beschikking. Onlangs bracht Marlon Tielemans het boekje ‘Mijn Deurne’ uit dat vol staat met insider tips.

De Helmonder verzamelde het afgelopen half jaar reacties van Deurnenaren op de vraag: ‘Wat is jouw favoriete plekje?’ Hij kreeg hier naar eigen zeggen veel respons op. Uiteindelijk maakte hij een selectie van de locaties, waaronder trouwens ook evenementen geschaard zijn, en bundelde deze.

Van kerk tot kringloopwinkel
De variatie in de plekken die genoemd worden, is groot. Het gaat van hele persoonlijke keuzes, zoals een voetbalveldje en een kringloopwinkel, tot bekende monumenten, zoals de Sint-Willibrorduskerk op de Markt.

Molens blijken ook tot de favoriete plekken van inwoners te behoren. In het boekje komen er drie voor: de Johanna-Elisabeth in Vlierden, de Volksvriend in Liessel en Holten’s molen in Deurne.

Tegel met spreuk
Ook hele specifieke locaties komen voor, zoals het bankje met breiwerk dat naast het Repaircafé in de Sint-Jozef staat. Ook een bijzondere: ‘Op de hoek van de Reddingiusstraat en de Stationsstraat ligt een tegel in het voetpad. Daarop staat een spreuk. Wil je weten welke spreuk het is, ga er dan zelf maar eens naar op zoek.’

Uiteraard ontbreekt de natuur niet. Het Zandbos wordt genoemd als een prima plek om te wandelen, hutten te bouwen en paard te rijden. Ook het Buntven is, vooral als er geschaatst kan worden, geliefd. Een andere insider tip: ‘Wandelen langs de sloot bij Vreekwijk. Je kunt daar over een smal paadje lopen. Dan moet je vóór de Liesselseweg linksaf. In de herfst zie je er veel gekleurde bomen.’

Wie verdient een standbeeld
Tielemans vroeg ook aan Deurnenaren: ‘Wie verdient er een standbeeld?’ Bekende namen als Friso Wiegersma en Jules de Corte kwamen als antwoord. Maar ook minder bekende personen willen inwoners die eer laten toekomen, zoals Sjark Crommentuijn, een vrijwilliger in Helenaveen die zich altijd overal voor inzette.

Het eerste exemplaar van het boekje werd op 10 januari door Marlon Tielemans in het Huis voor de Samenleving uitgereikt aan mevrouw Steegs, bewoonster van het Wilhelminahuis. Het project kwam tot stand in samenwerking met onder meer de gemeente Deurne, woonzorgcentrum De Nieuwenhof, de bibliotheek, het Taalcafé, heemkundekring H.N. Ouwerling, LEVgroep Deurne en VVV Deurne.

‘Mijn Deurne’ is niet te koop, maar ligt ter inzage bij de VVV Deurne, in gemeenschapshuizen, bij lokale sportclubs, in de horeca en in het Huis voor de Samenleving.

Foto’s: Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen