26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneBoeren uit peelregio protesteren bij vestiging Rockwool Roermond

Boeren uit peelregio protesteren bij vestiging Rockwool Roermond

De tientallen boeren uit de regio die zich zaterdagochtend om 10.30 uur op de Snoertsebaan in Deurne-Zeilberg hadden verzameld, zijn samen met Limburgse collega’s naar de vestiging van Rockwool in Roermond getrokken. Omdat de uitstoot van Rockwool tot in België neerdaalt, hebben ook Belgische boeren zich aangesloten bij het protest.

De boeren willen met hun protest aantonen dat er bepaalde niet-agrarische bedrijven zijn die enorme hoeveelheden stikstof of ammoniak uitstoten. In de top 100 van grootste ammoniakuitstoters staat namelijk niet een boerenbedrijf op de eerste plaats maar de fabriek van Rockwool in Roermond. Volgens de cijfers van het RIVM zou Rockwool een emissie hebben van 259106,00 en de eerste veehouderij op de lijst uit Venray heeft een emissie van 100856,15. De lijst met grootste ammoniakuitstoters bestaat overigens buiten een tiental industriële bedrijven vrijwel uitsluitend uit veehouderijen.

Stikstof
Naast de lijst over ammoniakuitstoot is er nog een andere top 100 die gaat over bedrijven die het meeste stikstof uitstoten. Daar staat op nummer 1 Tata Steel in IJmuiden en Vliegveld Schiphol op plaats 2, gevolgd door chemische bedrijven als Dow, Shell en Chemelot in Geleen. In de top 100 over de meeste stikstofuitstoot zijn geen agrarische bedrijven terug te vinden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen