24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneBoeren uiten zorgen bij informatiebijeenkomst ZLTO de Peel in Deurne over landbouwakkoord

Boeren uiten zorgen bij informatiebijeenkomst ZLTO de Peel in Deurne over landbouwakkoord

Bij de informatiebijeenkomst van ZLTO de Peel waar donderdagavond ruim honderd boeren in Deurne bijeenkwamen, bleek dat er vooral bij melkveehouders grote twijfel is over de goede afloop van de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Ondanks dat de LTO tegen een norm is voor grootvee-eenheden (GVE) per hectare of per hectare grasland, zijn veel boeren bang dat de organisatie hun belangen niet voldoende vertegenwoordigt.

ZLTO de Peel had onder meer Erwin Wunnekink van de LTO-vakgroep uitgenodigd om uitleg te geven over het nut en noodzaak van de GVE- en graslandnormen. Ook voorzitter en fiscaal-juridisch expert Bart Voet van ZLTO Uden, voorzitter Mario Berkers van ZLTO de Peel en voorzitter Anton Bouw van AJK de Peel spraken de bezoekers toe.

‘Goeie gesprekken’
Wunnekink geeft aan dat het landbouwakkoord in elk geval niet getekend gaat worden zoals het er nu ligt: “Voor nu, zoals het er nu staat, zeg ik nee.” Ondanks dat de hij een norm in een bepaalde vorm niet helemaal kan uitsluiten, is Wunnekink positief over de bijeenkomst in Deurne: “We hebben vanavond goeie gesprekken gehad en daarin ook wel heel duidelijk laat merken dat de GVE-norm één van de bespreekpunten is. En dat we daar heel kritisch op zijn en we daar ook geen voorstander van zijn.”

Protestactie
Ondertussen staan buiten op het terrein tientallen boeren, die gehoor hebben gegeven aan de oproep van Farmers Defence Force-voorzitter Mark van den Oever om voor een protestactie bij de bijeenkomst in Deurne aanwezig te zijn. Hij wil met het initiatief duidelijk de stem van de boeren laten horen aan het LTO-bestuur: “Wij willen geen GVE-norm, wij willen geen afrekenbare stoffenbalans en willen wel een beter verdienmodel.”

Gezonde toekomst
Zowel buiten bij het gemoedelijke protest van FDF als binnen bij de besloten bijeenkomst blijkt de bezorgdheid groot onder de melkveehouders. Die vragen zich af of er voor hen als ondernemers nog wel een gezonde toekomst is. Eén van de bedrijven dat in gevaar zou kunnen komen door een scherpe GVE-norm, is de melkveehouderij van Yvon Manders-Lenssen en haar man. “We hebben hier 130 melkkoeien en 60 stuks jongvee, dus dat betekent ruim meer dan 3,5 GVE per hectare. Midden in de Peel, tegen Natura 2000-gebied de Bult aan ook nog”, legt Manders-Lenssen uit.

Benieuwd
Ze was ook aanwezig bij de bijeenkomst van ZLTO de Peel donderdagavond, maar die heeft haar bezorgdheid nog niet weg kunnen nemen: “Ik ben toch nog wel steeds benieuwd wat er dadelijk gaat gebeuren. Gaat dit uit onderhandeld worden en dat ze dan zeggen; dan toch maar die GVE-norm of toch maar die graslandnorm erin, daar ga ik absoluut niet mee akkoord in ieder geval.”

Gerustgesteld
Voorzitter Mario Berkers van ZLTO de Peel heeft ondanks ook zijn zorgen een goed gevoel aan de bijeenkomst overgehouden: “Ik hoor gewoon: LTO is tegen de GVE-norm, maar we hebben voor wat betreft de landbouw het niet alleen voor het zeggen. Dus wat er in Den Haag beslist wordt, komt toch op een gegeven moment over ons heen. Ik heb nog steeds zorgen over de GVE-norm, ik ben wel gerustgesteld in de houding van LTO en de ZLTO.”

Foto’s: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen