24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- LiesselNieuw label moet zorgen voor meer bekendheid van streekproducten uit de Peel

Nieuw label moet zorgen voor meer bekendheid van streekproducten uit de Peel

Burgemeester Greet Buter en top-kok Jermain de Rozario onthulden donderdagmiddag het eerste erf-bord van het label ‘Product uit Het Land van de Peel’ bij de oesterzwammenkwekerij van Mariëlle van Lieshout in Liessel. Het streekmerk moet ervoor zorgen dat producten uit de regio meer aandacht krijgen en ook beter verkocht worden. Het label wordt bijvoorbeeld al verbonden aan bier, kaas, vlees, aardbeien, op het erf getapte melk of een kleurig veldboeket, die allemaal ‘Product uit Het Land van de Peel’ zijn.

Jermain de Rozario die ook in zijn sterrenrestaurant De Rozario in Helmond lokale producten gebruikt, is de ambassadeur van het nieuwe streeklabel. “Voor mij is dit meer dan een titel. Ik wil mijn bekendheid gebruiken om nieuwe verbindingen te leggen en boeren uit de Peel zichtbaar te maken. In onze regio is er een enorm aanbod. Zo veranderen we de wereld samen, door te beginnen in onze eigen Peelregio”, vertelt De Rozario.

Gedachteloos
Tot een aantal jaar geleden kocht de sterren-chef gedachteloos zijn boodschappen in de supermarkt. Op een gegeven moment ging hij zich afvragen waar de groenten die hij gebruikte eigenlijk vandaan kwamen en wat nou precies biologisch is. De Rozario wil als ambassadeur samen met de agrarische ondernemers in de regio de streekproducten meer bekendheid gaan geven door erover te vertellen: “Weet jij het verschil tussen een appel uit de supermarkt en een appel rechtstreeks van de boer? Dat verhaal ga ik met liefde vertellen aan iedereen uit de Peel.”

Gouden of paars label
Het label is ontstaan uit een samenwerking tussen regiomarketingorganisatie Land van de Peel, Innovatiehuis de Peel, ZLTO de Peel en meer dan 20 boerenbedrijven en streekwinkels. De streekproducten zijn herkenbaar aan de gouden of paarse sticker met de tekst: ‘Product uit het Land van de Peel’. De producten die in één van de zes Brabantse Peelgemeenten zijn geoogst krijgen een gouden label. De producten die buiten de regio zijn gekweekt, maar hier op ambachtelijke wijze zijn bewerkt, zijn herkenbaar aan een paarse sticker. Alle spullen zijn te koop bij de deelnemende boerenbedrijven, bijvoorbeeld in een vers-automaat op het erf of in een streekwinkel. Ook bij Verswinkel B.O.P. in Liessel zijn de producten van het streeklabel verkrijgbaar.

Oesterzwammenkwekerij
Verder worden er erf-borden geplaatst bij de bedrijven die meedoen aan ‘Product uit Het Land van de Peel’. Het eerste bord is sinds donderdag te zien bij Mariëlle van Lieshout aan de Straatsebaan in Liessel. Met haar oesterzwammenkwekerij draagt zij in de regio bij aan het duurzaam produceren en het stimuleren van de korte keten. Met de erf-borden en het streeklabel willen de samenwerkende boeren en organisaties mensen stimuleren om meer lokale producten te eten.

Zichtbaar
Dat moet volgens de initiatiefnemers wel gaan lukken met de herkenbare huisstijl van het label, promotiecampagnes en recreatieve producten, zoals fietsroutes en evenementen. “Hierdoor worden lokale producten en boeren zichtbaar in het landschap. De producten uit de Peel krijgen een betere zichtbaarheid bij de inwoner, toerist en horeca. Het label zet de Peel uiteindelijk ook beter op de kaart”, melden de samenwerkende partijen.

Fietsroute
VVV Land van de Peel heeft ook een fietsroute ontwikkeld die langs enkele boerenbedrijven en streekwinkels voert. Deze start vanaf Natuurpoort Nederheide in Gemert en voert je langs verschillende stopplekken onderweg, waar je de producten van het land kan proeven en kopen. De route is gratis te downloaden op landvandepeel.nl. Meer informatie over het label en de deelnemende organisaties vind je op  landvandepeel.nl/productuithetlandvandepeel.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen