6.5 C
Deurne
maandag 29 april 2024
Home- DeurneBoete van 40.000 euro voor Deurnes bedrijf na dodelijk ongeval; werknemer kwam...

Boete van 40.000 euro voor Deurnes bedrijf na dodelijk ongeval; werknemer kwam terecht onder 8 keramiekplaten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een geldboete van 40.000 euro opgelegd aan Jetstone Produktie BV in Deurne in verband met een arbeidsongeval waarbij op 19 oktober 2020 een 46-jarige medewerker om het leven kwam tijdens het lossen van keramiekplaten.

Het slachtoffer dat sinds 2 jaar werkte bij Jetstone, kwam onder acht zware keramiekplaten terecht. De platen, die nog aan één kant op de transportbok stonden, zijn samen met de bok omgevallen en op de werknemer gevallen. Het totale gewicht van de platen en de bok was ongeveer 1200 kilogram. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan de gevolgen van het ongeval. “Dit heeft onherstelbaar leed en verdriet veroorzaakt voor de nabestaanden, die met een groot gemis moeten leven”, meldt het OM donderdag.

Strafbeschikking
In overleg met de nabestaanden heeft het Openbaar Ministerie vanwege verschillende factoren de zaak niet via een rechter laten verlopen en is besloten dat deze strafbeschikking met een persbericht een passende afdoening is en een maatschappelijk gelijk resultaat oplevert als een behandeling bij een terechtzitting.

Medeleven
Hierbij speelde de meewerkende houding van Jetstone en het getoonde medeleven van het bedrijf richting de weduwe van het slachtoffer een belangrijke rol. Ook de verbeteringen die binnen het bedrijf zijn doorgevoerd sinds het ongeval en de beperkte zittingscapaciteit bij de rechtbank hebben geleid tot de keuze voor de strafbeschikking door het OM.

Veiligheidsmaatregelen
Het Openbaar Ministerie is van mening dat er sprake is geweest van een situatie waarin het bedrijf, als werkgever, redelijkerwijs had moeten weten van de gevaarzetting bij het lossen van keramiekplaten. Volgens het OM waren er onvoldoende voorzieningen getroffen om het omvallen van dergelijke platen tijdens de ‘losfase’ te voorkomen. “Het is ontzettend triest dat het slachtoffer zijn leven heeft moeten geven, voordat bij verdachte afdoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen”, concludeert het Openbaar Ministerie.

Gele steunpalen
Bij het natuursteenbedrijf in Deurne is het gebruikelijk om bij de opslag en bewerking van keramiekplaten, dus nadat deze van de bok waren gelost, gele steunpalen te gebruiken die deels in de betonnen vloer stonden, om kantel- beklemmings- en valgevaar te voorkomen. Maar op de plek waar het slachtoffer de platen vanaf de bok aan het lossen was, stonden geen gele steunpalen in de grond die de kanteling hadden kunnen breken. Als er wel een paal had gestaan in het aanwezige gat in de betonnen vloer nabij het slachtoffer, had deze paal volgens het Openbaar Ministerie hoogstwaarschijnlijk de val van de keramiekplaten gebroken.

Onvoldoende toezicht en instructies
De risico’s die het lossen van keramiekplaten van een transportbok met zich meebrengt waren volgens het OM onvoldoende schriftelijk in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) bij het bedrijf vastgelegd. Ook waren er onvoldoende instructies gegeven aan het personeel met betrekking tot de gevaren en de te treffen maatregelen tijdens het lossen van platen. Daarnaast ontbrak het aan voldoende toezicht op de naleving van de veiligheidsregels.

Verbeteringen
Het bedrijf heeft inmiddels meerdere verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn er gele palen geplaatst op de vaste, aangeduide loslocaties en op alle plekken waar platen geladen, gelost of gepickt worden. Er is verder een Werkinstructie Orderpicken zware platen opgesteld en er zijn stalen sloffen ontwikkeld waarmee de transportbokken stabieler en dus veiliger opgepakt kunnen worden.

Natuursteensector
Een onderzoeksbureau werd ingeschakeld om de oorzaak van het ongeval vast te leggen en om verbeterpunten in kaart te brengen. Hieruit is een procedure opgesteld die Jetstone ook met de natuursteensector gedeeld. Daarnaast heeft het bedrijf haar brancheorganisatie opgeroepen om de Arbocatalogus voor Natuursteen te vernieuwen en daarin de gevaren concreter in beeld te brengen. Het bedrijf heeft ook voorlichting gegeven binnen de branche waarbij het ongevalsscenario nadrukkelijk aan bod is gekomen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen