9.4 C
Deurne
zondag 5 mei 2024
Home- DeurneRelatief weinig bezwaren tegen WOZ-waarde in regio Deurne

Relatief weinig bezwaren tegen WOZ-waarde in regio Deurne

Het aantal bezwaren dat in Deurne is gemaakt tegen de WOZ-waarde ligt relatief laag. In 2022 lag het aandeel wooneigenaren dat bezwaar maakte in onze gemeente op 3,5 procent. In de regio ligt dat percentage alleen nog lager in Asten met 3,3 procent en in Someren met 3,1 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS, COELO en de Waarderingskamer.

In de omringende gemeenten van Deurne was het percentage van bezwaren tegen de WOZ-waarde het hoogst in Gemert-Bakel met 4,4 procent, gevolgd door Helmond met 3,8 procent.

Bron: Independer

Stijging WOZ-waarde
In heel Brabant werd vorig jaar ruim 35.400 keer bezwaar gemaakt. Naar verhouding ligt het aantal bezwaarmakers in onze provincie daarmee iets lager dan landelijk gemiddeld (-1,3 procent). Er zijn wel grote verschillen per gemeente, die hebben vooral te maken met plaatsen waar de WOZ stevig is verhoogd en ook het aantal bezwaren vervolgens toeneemt. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10 procent. Bij de huizen waarvan de WOZ-waarde meer steeg dan 12,5 procent werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde.

Huizenprijzen
Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer: “Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17%. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.” De definitieve bezwaarcijfers van 2023 worden duidelijk nadat alle bezwaren zijn gemaakt.

Onroerendezaakbelasting
Bijna alle Brabantse gemeenten hebben het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) dit jaar verlaagd. Deze daling weegt echter niet op tegen de sterke WOZ-stijging, waardoor veel huizenbezitters er alsnog op achteruitgaan. In 2023 betalen Brabanders gemiddeld  11,66 euro meer OZB dan een jaar eerder.

Asten
In sommige gemeenten gaan inwoners flink meer betalen. In Brabant is de sterkste stijging te zien in Waalre waar gemiddeld 56,73 euro meer wordt betaald dan vorig jaar. Ook in Asten gaat het bedrag voor de onroerendezaakbelasting aanzienlijk omhoog met 46,23 euro. In Someren stijgt het tarief met 39,39 euro, Gemert-Bakel met 25,38 euro en in Helmond met 24,78 euro. In Deurne is de laagste stijging in de regio te zien en gaan inwoners 23,72 euro meer betalen voor OZB in 2023.

Gemeentelijke belasting
Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. Met behulp van deze waarde schatting wordt bepaald hoeveel gemeentelijke belasting je betaalt. Inwoners die het niet eens zijn met de WOZ-waarde kunnen tot zes weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente. De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen zoals de OZB (onroerendezaakbelasting) en soms de rioolheffing. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait). Een hogere WOZ heeft dus invloed op verschillende kostenposten.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen