16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneBorden voor verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen beklad in gemeente Deurne

Borden voor verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen beklad in gemeente Deurne

De borden van politieke partijen die zijn geplaatst in verband met de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen, zijn in de gemeente Deurne op verschillende plaatsen beklad of onleesbaar gemaakt. Daarbij zijn  verkiezingsborden van verschillende partijen het doelwit zoals die van GroenLinks, CDA en PvdA.

Ook worden er in de gemeente ‘Stem ze weg’-posters geplakt over die van andere partijen heen. Deze aanplakbiljetten werden eerder ook in Griendtsveen aangetroffen. Dit leidde daar tot verontwaardiging bij leden van verschillende politieke partijen. De gemeente Horst aan de Maas laat weten niet te zullen optreden tegen de ‘Stem ze weg’-posters. Ook niet wat betreft de exemplaren die over posters van andere partijen zijn heen geplakt. Volgens een woordvoerder van gemeente Horst aan de Maas is er hooguit sprake van een overtreding van de ‘plaketiquette’.

Gemeenteraadsverkiezingen
Vorig jaar werden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Deurne en Vlierden ook borden van Progressief Akkoord/GroenLinks/PvdA en de VVD beklad. Burgemeester Buter veroordeelde dit toen scherp: “Het bekladden van verkiezingsborden past op geen enkele wijze in een democratie.” Een aantal verkiezingsborden werd toen niet alleen onleesbaar gemaakt, maar ook voorzien van de teksten ‘NSDAP’ en ‘SS’. Iets dat deed vermoeden dat het toen niet ging om willekeurig vandalisme maar een bewuste actie om anderen te kwetsen.

Democratie
Burgemeester Buter gaf vorig jaar naar aanleiding van de vernielingen aan dat het in een democratie niet erg is om verschillende standpunten te hebben en daar op het scherpst van de snede over te discussiëren en te debatteren. “Dat hoort er bij en moet zelfs gekoesterd worden. We moeten en willen zuinig zijn op onze democratie. Iedereen is van harte uitgenodigd om het gesprek aan te gaan, ook met partijen waar men het niet mee eens is. Dat verrijkt het debat”, zei Buter vorig jaar.

Foto: Facebook Dave van Hattem / Martien van Dam / Leo Cuijpers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen