14.6 C
Deurne
maandag 20 mei 2024
Home- DeurneBordspellen zijn meer dan nostalgie, vooral in de Heiakker en Sint Jozefparochie

Bordspellen zijn meer dan nostalgie, vooral in de Heiakker en Sint Jozefparochie

Een spelletje spelen, is voor velen tegenwoordig iets dat je doet op je telefoon of op een spelcomputer. Vooral jongeren denken niet meteen aan bordspellen. Wendy Spaan en Monique van der Wallen uit Deurne proberen daar verandering in te brengen, want die bordspellen zijn volgens hen veel meer dan een beetje nostalgie.

De twee dames houden sinds eind vorig jaar bordspelavonden in de gemeenschapshuizen van de Deurnese wijken Heiakker en Sint Jozefparochie. “Het is vooral mooi om te zien hoe mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samenkomen om van een avond vol spelplezier te genieten”, vertellen Wendy en Monique.

Ontdekken
Bordspellen zijn volgens de twee initiatiefneemsters al lang niet meer die saai uitziende en simpele spelletjes van vroeger: “De afgelopen 25 jaar zijn bordspellen enorm ontwikkeld, met nieuwe spelmechanismen en veel meer aandacht voor vormgeving en artwork. Ieder jaar komen er meer dan 1800 nieuwe bordspellen bij, dus er is heel wat te ontdekken.”

Het idee voor de spelletjesavonden is vorig jaar ontstaan toen Wendy samen met Werkgroep Heiakker een nieuwe activiteit zocht voor in het wijkcentrum in de Heiakker. Omdat bordspellen weer steeds populairder aan het worden zijn, werd besloten om dat eens uit te proberen tijdens een eerste bijeenkomst. “Deze avond was zo’n succes dat al snel besloten werd dat er elke derde dinsdag van de maand gespeeld zou worden”, zegt Wendy Spaan.

Twee keer per maand
Toen Monique van gemeenschapshuis ‘t Hofke van Marijke hiervan hoorde, leek dat haar ook wel iets voor in de Sint Jozefparochie. Zij liep al langer rond met het idee voor een bordspellenavond in de wijk en na een gesprek met Wendy, werd ook daar gestart met een dergelijke avond op iedere eerste dinsdag van de maand. “Zo is er in Deurne nu twee keer per maand een bordspelavond”, vertellen de twee trots.

Wendy en Monique krijgen veel positieve reacties op de bijeenkomsten. “Bordspellen roepen vaak een gevoel van nostalgie op, maar niets is minder waar. Diverse mensen uit Deurne zijn hier ondertussen ook achter gekomen, tijdens één van de afgelopen jaar georganiseerde bordspelavonden in Deurne”, aldus Spaan en Van der Wallen.

Indrukwekkende collectie
Ze roepen iedereen op om ook de charme van bordspellen te komen ontdekken. “Iedere avond wordt door de organisatie en deelnemers een indrukwekkende collectie moderne bordspellen meegenomen, variërend van moeilijke strategische spellen tot makkelijke gezelschapsspellen en alles daartussenin”, leggen Wendy en Monique uit.

Hiermee willen ze een breed scala aan interesses en speelstijlen bedienen: “Of je nu wilt samenwerken in een coöperatief spel of juist je tactische vaardigheden wilt laten zien in een competitief spel. En of je nu een ervaren speler bent of nog nooit een modern bordspel hebt uitgeprobeerd, er is voor ieder wat wils.”

De eerstvolgende bordspelavond is op dinsdag 5 september in ‘t Hofke van Marijke. In Wijkcentrum de Heiakker worden er op dinsdag 19 september weer allerlei spelletjes gespeeld. Op alle avonden worden de deelnemers verwacht om 19.30 uur, zodat stipt om 20.00 uur kan worden gestart met het spelen van de bordspellen. Iedereen vanaf 16 jaar is welkom bij de avonden en de entree is gratis.

Foto: Wendy Spaan en Monique van der Wallen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen