5.8 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneBouw van 57 woningen in Katoenstraat Deurne stap dichterbij ondanks mogelijke trillinghinder

Bouw van 57 woningen in Katoenstraat Deurne stap dichterbij ondanks mogelijke trillinghinder

De plannen voor de bouw van 57 woningen op een braakliggend terrein aan de Katoenstraat 6 in Deurne zijn dinsdagavond positief ontvangen door de Raadscommissie Omgeving. Het voorstel ging met stip door naar de gemeenteraad, die uiteindelijk beslist of de 37 gezinswoningen en 20 starterswoningen er definitief mogen komen op het stuk grond waar in het verleden katoenspinnerij Brakat was gevestigd.

Hoewel het plan ‘De Spinnerij’ aan alle wettelijke eisen voldoet, heeft ProRail de gemeente recent gevraagd om toekomstige bewoners goed te informeren over mogelijke hinder door trillingen. In een zienswijze benadrukt de spoorbeheerder dat het terrein erg dicht tegen het spoor ligt: “De geplande woningbouw bevindt zich in een gebied met zeer hoge geluidbelastingen. De toekomstige bewoners van de nieuwbouwwoningen zijn hier niet aan gewend en zullen ook geen trillinghinder verwachten in hun nieuwe woning.”

Extra aandacht
Ook voor de commissieleden bleek de overlast door trilling en geluid iets waar zij van vinden dat het extra aandacht verdient. Commissielid Carline Sterk van de fractie OGD benadrukte dat het risicovol blijft, zo dicht aan het spoor. Toch meent haar fractie dat met de juiste voorzorgsmaatregelen die nu genomen worden, het plan aanvaardbaar is.

De recente klachten van bewoners van het Derp die last hebben van het verkeer aan de Toon Kortoomslaan zijn voor Ruud Kuijpers van DeurneNU een voorbeeld van hoe verwachtingen van bewoners niet aansluiten bij de realiteit. Hij vraagt daarom om dat in dit plan beter te communiceren: “In huis kan het nog prima zijn, maar buitenshuis misschien niet. Hou er rekening mee, want dat kan in de toekomst voor vervelende zaken zorgen.” VVD-commissielid Berry van Waayenburg onderschrijft die mening: “Goed informeren, zodat mensen achteraf niet gaan klagen.”

Gevaarlijke stoffen
Bram van Neerven van DOE! voegde nog de wens toe om naast voldoende communicatie naar de nieuwe bewoners, ook te zorgen voor minder treinen met gevaarlijke stoffen op het spoor vlak langs de nieuwe woningen. Wethouder Marinus Biemans neemt de oproepen van de commissieleden mee naar onder meer de projectontwikkelaar om bijvoorbeeld de waarschuwingen voor mogelijke trillinghinder op te nemen in de verkoopbrochure. Volgens Biemans moeten mensen wel goed moeten weten wat ze gaan kopen of huren.

In het plan ‘De Spinnerij’ komen volgens de gemeente woonoplossingen voor alle inkomensgroepen en woonlasten. Van de te bouwen huizen worden er 20 sociale huurwoningen en 37 woningen in de lage, midden en hoge middeldure koop. De huizen worden duurzaam en klimaat- en energieneutraal gebouwd. Voor de  klimaatbestendigheid van de omgeving wordt ruimte gereserveerd voor openbaar groen en hemelwaterberging, waardoor hittestress en wateroverlast zoveel mogelijk moeten worden tegengegaan.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen