De brand die maandagmiddag rond 12.45 uur in D..." />
1.8 C
Deurne
zondag 3 december 2023
Home- DeurneBrand De Peel onder controle

Brand De Peel onder controle

De brand die maandagmiddag rond 12.45 uur in De Peel tussen Deurne en Griendtsveen is ontstaan, is onder controle. Dat melden de brandweer en gemeente Deurne.

Dat betekent dat het grootste gevaar geweken is. Mogelijk smeult de brand nog wekenlang na. Daarom houdt de brandweer de situatie nauwlettend in de gaten. Veen is lastig te blussen, omdat het ondergronds smeult. Tot nu toe zijn er geen gevaarlijke stoffen gemeten.

800 hectare verwoest
De brand in het natuurgebied tussen Griendtsveen en Deurne heeft inmiddels 800 van de 1.000 hectare van de Deurnese Peel verwoest. Dat blijkt uit de beelden die donderdag door een politiehelikopter gemaakt zijn. Veiligheidsregio Brabant Zuidoost noemde de brand woensdag al de grootste natuurbrand in Nederland ooit. Burgemeester Hilko Mak: “Het is een enorme klap voor de natuur en het herstel kan heel lang duren. Gelukkig is de natuur veerkrachtig en weten we uit ervaring dat die zich herstelt.”

Last van rook
Voor mensen die last hebben van de rook geldt het advies: blijf zo veel mogelijk binnen, houd ramen en deuren gesloten en zet de ventilatie uit. De bewoners van 59 geëvacueerde woningen rond het natuurgebied zijn geïnformeerd dat zij terug naar huis kunnen of thuis kunnen blijven. Burgemeester Mak: “Het is nogal wat als inwoners huis en haard moeten verlaten én dat ook nog in coronatijd. Ik ben erg blij voor hen dat zij nu naar hun vertrouwde omgeving terug kunnen. Dat is vooral te danken aan de inzet van de brandweer, waaronder veel vrijwilligers, de Koninklijke Luchtmacht en andere hulpdiensten. We zijn dankbaar dat we vanuit het hele land hulp hebben gekregen en dat de samenwerking goed is verlopen.”

Boete
De gemeente Deurne roept mensen met klem op om, uit veiligheidsoogpunt, niet naar het gebied toe te gaan. De politie heeft woensdag aan 42 personen een boete uitgedeeld, omdat zij zich op afgesloten terrein bij de brand in De Peel tussen Griendtsveen en Deurne bevonden.

Foto’s: Kevin Senders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen