16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- VlierdenBrandstichting in bosgebied tussen Vlierden en Brouwhuis

Brandstichting in bosgebied tussen Vlierden en Brouwhuis

Een beginnende bosbrand tussen Vlierden en Brouwhuis is donderdagavond rond 22.30 uur snel geblust door de brandweer. De politie geeft aan dat er aanwijzingen zijn gevonden die er op wijzen dat brand aan de rand van de Brouwhuische Heide is aangestoken.

Bosbranden kunnen op dit moment gevaarlijk zijn omdat ze door het droge weer van de afgelopen weken snel kunnen uitgroeien tot een gigantische natuurbrand met vergaande gevolgen.

Onverwachts
“Een klein brandje in een bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden”, legt de brandweer uit. Ook wordt aangegeven dat in tijden van droogte bezoekers natuurlijk welkom zijn om een bezoek te brengen aan de natuur maar dat er extra opgelet moet worden met bepaalde dingen.

Sigaret
De brandweer adviseert om liever niet te roken in een natuurgebied: “Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.”

Afvalbak
Daarnaast is het belangrijk dat je afval niet in de natuur achterlaat maar in een afvalbak deponeert. “Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk al brand veroorzaken”, geeft de brandweer aan.

Open vuur
Verder mag je in natuurgebieden geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool en briketten.

Katalysator
Een minder voor de hand liggende tip van de brandweer gaat over de plek waar je je auto parkeert. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen. Daarnaast moet je bij het parkeren van je auto opletten dat je dit niet doet op bospaden omdat brandweervoertuigen altijd vrij baan moeten hebben in het geval van een natuurbrand.

Verdachte situaties
De brandweer roept mensen op om vanwege de grote droogte in de natuur alert te zijn op verdachte situaties en die te melden bij de terreineigenaar of een hulpdienst. “Help mee door foto’s of filmpjes te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als je een situatie niet vertrouwt”, meldt de brandweer.

Openbare weg
In het geval van een natuurbrand wordt geadviseerd om niet te wachten op hulp. “Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand je inhaalt. Help ook andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen”, adviseert de brandweer.

Exacte locatie
Bij een verdachte situatie kun je 112 bellen. Geef hierbij de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Als jezelf de exacte locatie niet weet, kun je de meldkamer toestemming geven om de precieze locatie van jouw smartphone te traceren.

Als je lange wandelingen maakt door onbekend gebied, adviseert de brandweer om een topografische kaart, GPS of wandel App mee te nemen. Ook wordt aangegeven dat mensen er rekening mee moeten houden dat je niet overal in de natuur goed bereik hebt met je mobiele telefoon.

Foto’s: Walter van Bussel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen