20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneBrandweer houdt grote inspectie natuurgebied Mariapeel; vuur verwoest 40 hectare

Brandweer houdt grote inspectie natuurgebied Mariapeel; vuur verwoest 40 hectare

De brandweer is donderdagochtend begonnen met een grote inspectie in het natuurgebied Mariapeel. Dit doen ze om risicovolle plekken te inventariseren en te bekijken wat de status van de brand en het terrein is. Er is in totaal tot nu toe ongeveer 40 hectare natuur door het vuur verwoest.

De bluswerkzaamheden zijn vannacht doorgegaan. Het nablussen zal nog dagen duren. Hierbij krijgt de brandweer ondersteuning van loonwerkers met watertanks.

Noodverordening
De Mariapeel blijft voorlopig afgesloten en de brandweer benadrukt dat mensen weg moet blijven uit het gebied zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Daarnaast geldt er nog steeds de noodverordening die de gemeente Horst aan de Maas gisteren heeft afgekondigd. Hierin staat dat het verboden is om het gebied te betreden waar de hulpdiensten aanwezig zijn om de brand te bestrijden.

Rookoverlast
Komende dagen kan de rook van de brand in de Mariapeel voor overlast zorgen. Die zal volgens Meteo Limburg vooral in Brabant plaatsvinden omdat er een matige wind uit het oosten staat. Vrijdag is de wind afkomstig uit oostelijke tot zuidoostelijke richting en zal de rook meer richting Griendtsveen en Deurne gaan.

Ramen en deuren sluiten
In het geval je last hebt van de rook, adviseert de brandweer om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Trek eventueel ook de stekker uit de automatische luchtcirculatie. Deze installatie trekt namelijk lucht van buiten naar binnen. Nadat de rookoverlast voorbij is, moet je niet vergeten om de stekker van het apparaat weer aan te sluiten op de netstroom.

Metingen
“Rook is altijd schadelijk voor de gezondheid, blijf daarom dus uit de rook”, meldt de brandweer. Op dit moment wordt er geen verhoogde concentratie gevaarlijke stoffen in de lucht gemeten. De brandweer blijft de komende tijd metingen doen in de omgeving. In het geval van ernstige rookhinder kunnen mensen bellen met de brandweer via 0900-0904.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen