9.1 C
Deurne
donderdag 2 februari 2023
Home- DeurneBrandweerkorpsen willen speciaal team voor natuurbranden

Brandweerkorpsen willen speciaal team voor natuurbranden

De zes zuidelijke veiligheidsregio’s in Nederland willen een speciaal team samenstellen voor de aanpak van grote natuurbranden. Aanleiding is onder meer de Peelbrand van vorig jaar.

Op dit moment is er in Nederland slechts één zo’n team, in Overijssel. Zij hebben in de Peel geassisteerd. Deze ‘handcrew’ gaat in zo’n geval te voet het gebied in en probeert de brand te bestrijden op de plekken waar de brandweerwagens niet kunnen komen. De Peelbrand heeft uiteindelijk ruim 700 hectare natuur verwoest.

‘Kan het verschil maken’
Sraar Theeuwen is regisseur natuurbrandbeheersing van de brandweer in Limburg. Hij maakte in het programma Avondgasten: Bosbranden op L1 TV donderdagavond bekend dat de zes zuidelijke veiligheidsregio’s aan plannen werken voor een eigen handcrew. “Zo’n ploeg kan het verschil maken. Door zelf een handcrew op te richten zijn we in de zuidelijke provincies niet meer alleen afhankelijk van de collega’s uit Overijssel”, aldus Theeuwen.

Terugblik
In het programma waren ook boswachter Lieke Verhoeven en oud-burgemeester van Deurne Hilko Mak te gast. Zij blikten terug op de Peelbrand van vorig jaar, die betiteld werd als ‘grootste natuurbrand ooit in Nederland’. Uit onderzoek is gebleken dat de brand zich snel kon verspreiden door de droge begroeiing en lastige weersomstandigheden. Mak: “Het vuur had in het gebied alle kans. Dat kwam onder meer door de grote hoeveelheid brandbare massa in het gebied. Daar zal echt iets aan gedaan moeten worden.” Onlangs hebben de waterschappen al bekendgemaakt dat zij ook mee gaan werken aan het aanpakken van de droogte in de Peel.

Foto: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen