12.1 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneBronzen beeld van Vlierdense kunstenaar Joep Coppens onthuld op nieuwe plek

Bronzen beeld van Vlierdense kunstenaar Joep Coppens onthuld op nieuwe plek

Het bronzen beeld van kunstenaar Joep Coppens stond al sinds eind 2015 in de buurt van het station in Deurne, maar weinig mensen hadden dit in de gaten omdat het verscholen stond tussen de fietsenstalling en de stationsrestauratie. ‘Zonde’, vond de Vlierdense beeldhouwer, die actie ondernam om een betere plek te vinden voor de Grote Ringklauwvleugel. Maandag werd het kunstwerk in bijzijn van Coppens officieel onthuld door wethouder Riny van Rinsum.

Om het beeld te verhuizen, zijn de kunstenaar en zijn vrouw lange tijd bezig geweest om het voor elkaar te krijgen: “We zeiden wel eens gekscherend tegen elkaar: als we het nog maar meemaken dat het wordt verplaatst, maar dat is dus gelukkig nu toch gebeurd.” Ook Michel Lintermans van Coöperatie Stationspark vindt de huidige locatie een grote vooruitgang: “We hebben er jaren ingestoken om het beeld te mogen verhuizen. Het heeft nu een mooie prominente plek gekregen in de stationsomgeving.”

Sokkel
Het kunstwerk staat sinds een paar weken midden in de wadi ten noorden van de parkeerplaats voor het station in Deurne en is op een drie meter hoge sokkel geplaatst, zodat het beeld door de combinatie van de hoogte en de nieuwe plek in het groengebied volgens Joep en Els Coppens beter ‘beleefd’ kan worden.

Vlakbij het kunstwerk is door Stationspark Deurne ook een nieuwe picknickbank geplaatst met uitzicht op het beeld. “We hebben die in het stationsgebied neergezet om zo mensen de gelegenheid te geven om even uit te kunnen rusten en lekker hun boterham op te kunnen eten, mét zicht op het kunstwerk van Joep”, vertelt Michel Lintermans.

Piramide
Het is niet de eerste verhuizing voor de Grote Ringklauwvleugel, want van november 1982 tot december 2015 stond het kunstwerk tussen basisschool De Piramide en de Frans Hoebenshal. Met de komst van het nieuwe gebouw De Vlieger werd de Grote Ringklauwvleugel verhuisd naar een grasveldje tussen de stationsrestauratie en de fietsenstalling.

Het beeld van Coppens is 1.52 meter hoog, 1.84 meter breed en 1.87 meter lang. Het bestaat uit organische vormen uit de natuur, zoals een schelpachtige vorm (vleugel), de klauw van een roofdier (klauw) en een grote ronde boog (ring), drie elementen waaraan het beeld de naam Ringklauwvleugel te danken heeft.

Lees ook:

Foto’s: Michel Lintermans/VVV Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen