23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneBurgemeester Buter baalt van media die verkeerd beeld schetsen en richt zich...

Burgemeester Buter baalt van media die verkeerd beeld schetsen en richt zich daarom aan inwoners in open brief

De overlast in het centrum van Deurne is de afgelopen dagen een veel besproken onderwerp in verschillende media en bij inwoners. De berichten van een regionale krant daarover, waarin burgemeester Greet Buter werd verweten dat zij de urgentie van de problemen niet zou inzien en de klachten van inwoners zou bagatelliseren, zijn haar in het verkeerde keelgat geschoten. Daarom richt ze zich woensdag rechtstreeks aan de inwoners van gemeente Deurne in een open brief.

Daarin benadrukt burgemeester Buter dat de gemeente en politie het wel degelijk belangrijk vinden dat inwoners met een veilig gevoel in het centrum kunnen rondwandelen en dat de berichten in de krant niet overeenkomen met de werkelijkheid. “Hierin is ook meermaals de suggestie gewekt dat de gemeente en ikzelf, persoonlijk, de overlast veroorzaakt door een relatief kleine groep jongeren niet serieus zou nemen en geen actie onderneem om die overlast aan te pakken. Via deze brief wil ik u graag verzekeren dat dit niet het geval is”, schrijft Buter woensdag.

Maatregelen
Een dag eerder meldde de burgemeester en hoofdwijkagent Adwin Mols dat al langer bekend is bij de gemeente en politie dat een aantal baldadige jongeren het centrum probeert onveilig te maken en er achter de schermen al maatregelen waren genomen. Alle relevante meldingen werden verzameld, surveillances werden geïntensiveerd en er werd nauw contact onderhouden met de bewoners die overlast ervaarden.

Die acties hebben ertoe geleid dat de politie onlangs de identiteit van acht minderjarige jongens heeft kunnen vaststellen die verantwoordelijk zijn voor de problemen. “Daardoor kunnen we nu daadwerkelijk actie ondernemen. Zo nodig ik de ouders van deze jongeren uit voor een gesprek. Ook zij zijn nodig om dit te kunnen stoppen”, zegt burgemeester Buter. Dat zo’n kleine groep jongeren het voor een grote groep inwoners erg onprettig maakt, noemt ze een kwalijke zaak: “Natuurlijk hoor ik ook over de incidenten die plaatsvinden. Dat gaat me aan het hart, zeker voor die inwoners die zoiets naars overkomt.”

Hardnekkig probleem
Dat er jeugd in het centrum rondhangt is niet nieuw en mag ook gewoon volgens Buter: “Jongeren zijn net zo welkom als iedereen om daar tijd met elkaar door te brengen. Wat niet mag is anderen lastig vallen en overlast bezorgen.” Dat op dit moment een deel van de centrumbewoners en -bezoekers die veiligheid niet ervaren, noemde Buter dinsdag: ‘absoluut onacceptabel’.

De burgemeester erkent dat overlast in het centrum hardnekkig is, met steeds andere groepen jongeren: “Om dit probleem aan te pakken werken we al geruime tijd als gemeente samen met politie en jongerenwerk. Er is bijvoorbeeld iedere dag politie op straat, de wijkagenten zijn op volle sterkte en er wordt meer gesurveilleerd.”

Buter roept inwoners op om het altijd te melden wanneer er overlast wordt ervaren, zodat er actie op kan worden ondernomen. “Meld het bij de politie, meld het bij ons als gemeente. Laten we zo samen ervoor zorgen dat we fijn en veilig kunnen blijven leven in ons centrum. Ik maak me daar vanzelfsprekend hard voor. Daar waar overlast is, pakken we het aan”, besluit burgemeester Greet Buter.

Lees ook:

Foto: Walter van Bussel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen