22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneJeugd die overlast veroorzaakt in centrum Deurne wordt aangepakt; ‘Gedrag absoluut onacceptabel’

Jeugd die overlast veroorzaakt in centrum Deurne wordt aangepakt; ‘Gedrag absoluut onacceptabel’

De groep jongeren die de laatste tijd voor veel overlast zorgt in het centrum van Deurne staat al langer in het vizier van de gemeente en politie. Inmiddels is sinds anderhalve week de identiteit bekend van acht jongens in de leeftijd van ongeveer 13 tot 17 jaar oud, die nu worden aangepakt. Burgemeester Greet Buter noemt het gedrag van de jongeren ‘absoluut onacceptabel’.

Door bepaalde berichten in andere media werd de afgelopen dagen de suggestie gewekt dat de overlast en klachten van inwoners van het centrum van Deurne door de burgemeester zouden worden gebagatelliseerd. “Dat is zeker niet het geval. Iedereen moet in Deurne vrij en veilig over straat kunnen gaan. Het maakt niet uit om wie het gaat en of dat nou overdag of in de avond is”, zegt Buter.

Supermarkt
Dat de overlast nu ineens zoveel stof doet opwaaien, is onder meer het gevolg van het verband dat sommige inwoners en media meenden te zien tussen de eerdere sluitingstijd van de Jumbo aan de Stationsstraat en de klachten over het groepje jongeren in het centrum. Dat zijn twee dingen die volgens de burgemeester los van elkaar staan.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat het besluit om de supermarkt vroeger te sluiten niet hoofdzakelijk te maken heeft met een onveilig gevoel van personeel: “De filiaalmanager meldde ons dat de hoofdredenen te maken hebben met dat meerdere winkels eerder dichtgaan en de tabaksverkoop gaat stoppen.”

Maatregelen
De overlast die een stuk verderop plaatsvindt op onder andere de Wolfsberg, het Martinetplein, de Hogeweg en de Posthoek, wordt veroorzaakt door een groepje jongeren dat de politie al een tijdje in de gaten houdt. Buter benadrukt dat het voor niet-directbetrokkenen misschien lijkt dat er geen actie wordt ondernomen op de overlast, maar dat er achter de schermen wel degelijk maatregelen zijn genomen.

Zo vinden er al enige tijd meer surveillances plaats en is er regelmatig contact tussen de wijkagent en de bewoners. Daarnaast heeft de politie voortaan toegang tot een aantal binnenplaatsen en galerijen van appartementencomplexen zodat ze die ook in de gaten kunnen houden en kunnen ingrijpen, wanneer nodig. “De situatie in het centrum staat al enige tijd standaard op de agenda en daarover staan we ook in voortdurend contact met de politie,” zegt burgemeester Buter.

Hoofwijkagent Adwin Mols van politie Deurne voegt toe: “Om zo’n groepje in kaart te brengen, heeft even tijd nodig. We verzamelen alle meldingen en eventuele aangiften en gaan dan onderzoeken waar de overlast zich concentreert en wie er precies bij betrokken zijn. Onze inschatting is nu dat het gaat om één groepje met een kern van acht personen.”

Ouders
De ouders van deze overlast gevende jongeren kunnen binnenkort post ontvangen van de gemeente en politie. “We nodigen hen in eerste instantie uit om met ons in gesprek te gaan. Het zijn minderjarige jongens en de ouders zijn primair voor hun gedrag verantwoordelijk. Dit soort gesprekken zijn in het verleden ook succesvol gebleken bij de aanpak van een andere groep die toen voor overlast zorgde”, zegt Buter. Ook het jongerenwerk van de LEV-groep zou volgens de burgemeester en de hoofdwijkagent een rol kunnen spelen in het verdere traject.

Eerder zette de gemeente ook zogeheten ‘mosquito’s’ in om hangjeugd te verjagen. Die apparaten geven een hoogfrequente toon die alleen voor jongeren hoorbaar is. Omwonenden meenden dat die wel effect hadden. Burgemeester Buter gaat informeren of die opnieuw kunnen worden ingezet, maar ziet de apparaten niet als de meest ideale oplossing: “Dan ben je de overlast aan het bestrijden en verplaatst het probleem zich vaak, het is van belang dat dit wordt aangepakt bij de dieperliggende oorzaak van het probleem. Daarom gaan we nu ook het gesprek aan met de ouders van het groepje jongeren dat op dit moment de overlast veroorzaakt.”

Foto: Albert Heijn Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen