Zo’n drie jaar geleden vestigden Greet Buter en haar man zich in Deurne om hier aan haar burgemeesterschap te beginnen. Op de helft van haar ambtstermijn vertelt ze aan DMG hoe haar nieuwe werk en woonplaats bevalt. En wat ze de komende jaren nog weggelegd ziet voor zichzelf en de gemeente.
Vlak voor het interview begint, verontschuldigt de burgemeester zich dat we even moesten wachten. De reden: ze was deze ochtend op pad met de bodes van het gemeentehuis. Het is iets wat ze wel vaker doet, meelopen met mensen uit verschillende geledingen van de Deurnese samenleving.
“Ik wil graag dichtbij de mensen zijn. Daarom past lokaal openbaar bestuur zo goed bij mij.” Toen ze begon, middenin de coronapandemie, was fysiek contact maken met mensen lastig. “Natuurlijk had ik me de beginperiode anders voorgesteld, maar ik kon in ieder geval doen wat ik moest doen.”
Deurne verkennen
Ondertussen maakte ze van de nood een deugd door samen met haar man wandelend en fietsend de Deurnese contreien te leren kennen. “Lopend krijg je het beste beeld van een plaats. Zo hebben we ook alle kerkdorpen verkend.” Sinds de restricties voorbij zijn, haalt ze de gemiste kennismakingsrondjes volop in.
Buter is naar eigen zeggen iemand die de plaatselijke samenleving wil dienen op een concrete en tastbare manier. “Hoe kun je dat beter doen dan als burgemeester?” Maar, zegt ze, “Je moet wel een klik hebben met de gemeente waarvoor je werkt.”
Die klik was er eigenlijk al voordat ze solliciteerde op de functie in Deurne. Als wethouder van Laarbeek had ze al verschillende contacten met de gemeente hier. En als inwoner van de Peelregio kende ze het dorp onder andere van De Peel en Museum De Wieger.
Complete gemeente
Sinds ze hier woont, is ze alleen maar enthousiaster geworden. “We zijn een hele complete gemeente. Je kunt hier winkelen, wandelen, lekker eten, cultuur opdoen. Er is een bloeiend verenigingsleven en er vinden veel evenementen plaats.” Ze wijst naar de hoge ramen in haar hoekkamer op de eerste etage. “Kijk maar naar buiten; hoe levendig het hier is.”
Waar de burgemeester ook opgetogen over is, is de dynamiek in de Deurnese gemeenschap. “Als er iets op touw gezet moet worden, dan pakken mensen dat samen op. Ze krijgen dingen voor elkaar. Dat is krachtig.” Natuurlijk ziet ze ook de botsende belangen, zoals die er in iedere gemeente tussen inwoners zijn.
“Ik vind het belangrijk dat iedereen met elkaar in gesprek blijft. Ik zie het ook als mijn taak, en die van de gemeente als geheel, om hiervoor te zorgen. Natuurlijk mag je het oneens zijn, maar hoe ga je daarmee om? Kun je horen wat iemand zegt en voel je dat je mag zeggen wat je vindt?”
Het allerleukste
Naast haar politieke werk staan er ook veel ceremoniële klussen, zoals openingen verrichten, op de agenda. “Die combinatie is het allerleukste aan het vak! Ik geniet van de afwisseling. De keren dat ik op pad ben voor feestelijke zaken zijn momenten van nabijheid. Dan ontmoet ik mensen die ik niet in het dagelijkse bestuursproces tegenkom en krijg ik inzicht in de samenleving.”
Wat ze alle Deurnenaren nog graag wil meegeven, is dat ‘we’ best wat minder bescheiden mogen zijn. “We mogen best wat vaker stilstaan bij wat we allemaal hebben. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de goeie musea, vele evenementen en prachtige natuur. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is goed om dat meer uit te dragen naar buiten toe.”
De eerste drie jaar van het burgemeesterschap zijn voorbij gevlogen, zoals ze zelf zegt. “Als de komende jaren ook zo geweldig zijn, dan ben ik dik tevreden. Het meest tevreden ben ik als de inwoners dat ook zijn. Ik ga op dezelfde voet verder, maar dan wel elke dag een beetje beter.”
Foto’s: Walter van Bussel/Greet Buter