Al jaren heerst er spanning tussen de bewoners van twee woningen aan de Bospeelweg in Neerkant omdat hun grond als één geheel wordt beschouwd. Het college van de gemeente Deurne heeft nu aangegeven positief te staan tegenover het verzoek om de twee zogenoemde bouwblokken van elkaar los te koppelen.
Door de bijzondere situatie kunnen beiden bewoners op hun terrein nu nog niet doen wat normaal wel mogelijk zou zijn. De familie Luyten van huisnummer 4 wil bijvoorbeeld een rundveehouderij houden en de buurman op 3a, Jeroen Spitters een paardenhouderij. Maar omdat beide terreinen op papier juridisch, planologisch en publiekrechtelijk gezien worden als één perceel, kunnen beide partijen niets met hun grond omdat er maar één bedrijf gevestigd mag zijn.
Frustratie
De bewoners hebben van alles geprobeerd maar werden voor hun gevoel lange tijd van het kastje naar de muur gestuurd. Spitters die zijn perceel in 2018 kocht hoorde eerder dat de gemeente hem niet kon helpen, dit meldde het ED destijds. Zijn frustratie liep zo hoog op dat hij in september vorig jaar een hoogwerker voor het gemeentehuis plaatste met de tekst: “Het maakt niet wat je wilt of wie je bent. Je mag helemaal niks als je geen corrupte politicus bij de gemeente Deurne kent.”
Provinciaal beleid
Maar nu ineens krijgt Spitters te horen dat het verzoek om zijn deel te splitsen van dat van de buren toch positief is beoordeeld door het college. Dat heeft volgens B&W te maken met provinciaal beleid waar de gemeente zich aan hoort te houden: “Voorheen waren er geen mogelijkheden voor ontkoppeling van de twee bouwvlakken, dit vanwege strijdigheid met provinciaal beleid. Nu heeft de provincie een nieuwe omgevingsverordening vastgesteld. Op basis van deze nieuwe verordening is ontkoppeling van de bouwvlakken wel mogelijk en is gekeken naar de andere invulling van het perceel.” Het zorgt ook niet voor belemmeringen van gebruiksmogelijkheden voor omliggende percelen, geeft de gemeente aan.
Plannen aangepast
Spitters heeft zijn plannen ondertussen wel noodgedwongen aangepast. Een paardenhouderij heeft hij opgegeven want alles wat hij er had neergezet moest hij vorig jaar afbreken omdat hij anders een forse boete had gekregen. De gemeente meldt dat Spitters de bestaande gebouwen op zijn perceel wil gebruiken voor opslag en dat hij geen agrarisch bedrijf meer wil starten. Dat is volgens het college in de nieuwe opzet mogelijk. “Met de medewerking aan de ontkoppeling en het toestaan van de opslagmogelijkheden worden verdere problemen voorkomen en zorgt het voor een goede oplossing van de situatie” geeft het college aan.
Voor de ontkoppeling van de bouwvlakken en het toestaan van opslagmogelijkheden is een herziening van het bestemmingsplan nodig. Over de definitieve medewerking beslist de gemeenteraad.
Foto: gemeente Deurne/Google Maps