17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneCarillon gemeentehuis Deurne speelt muziek gecomponeerd door leerlingen Peellandcollege

Carillon gemeentehuis Deurne speelt muziek gecomponeerd door leerlingen Peellandcollege

Als je de komende tijd over de Markt in Deurne loopt, is de kans groot dat je één van de vijf melodieën hoort die zijn gecomponeerd door leerlingen van het Peellandcollege. Elk uur klinkt het carillon in Deurne en dat laat nu het werk horen van een aantal studenten met het vak muziek in hun pakket.

Toen organist Bert Augustus aangaf dat hij inspiratie zocht voor nieuwe melodieën voor het carillon in Deurne sprong muziekdocent Lineke Theeuwes van het Peellandcollege daar meteen op in: “Kom eens met mijn leerlingen praten. Zij kunnen je ongetwijfeld helpen.” En dat deed Bert. Hij gaf uitleg over de technieken, de mogelijkheden én de beperkingen van muziek op het carillon.

Geschikt tempo
De opdracht die de leerlingen meekregen was: maak een bekende melodie geschikt voor het carillon van het gemeentehuis in Deurne. Dat dit niet zo simpel was, ontdekten de leerlingen die het vak muziek in leerjaar 4 en 5 op het Peellandcollege krijgen al gauw. Bij een carillon zijn er aanzienlijk minder mogelijkheden dan bij een piano. “Het moet een geschikt tempo hebben en er mogen niet te veel noten tegelijk klinken”, legt Maaren uit. Pleun bevestigt dat: “We hebben echt gezocht naar een haalbaar melodietje.” Een andere leerling, Jan had geluk met zijn keuze: “De filmmuziek van één van mijn favoriete films bleek goed om te zetten tot muziek voor het carillon.”

‘Onder de indruk’
Alle composities zijn beluisterd door beiaardier Bert Augustus: “Ik ben erg onder de indruk van wat er gemaakt is.” Uit alle muziekstukken koos hij er vijf uit voor bespeling door het carillon. Deze nieuwe serie klinkt vanaf deze week elke dag voorafgaand aan de slag van het hele uur. Wethouder Helm Verhees die bij de presentatie aanwezig was, is enthousiast over de nieuwe melodieën van carillon: “Mijn kamer ligt recht onder het carillon dus ik hoor graag alvast wat ik deze zomer kan verwachten.”

Coldplay
Er is komende tijd werk van Jinte, Nikki, Maaren, Sem, Pleun, Lotte, Jan en Tomasz te beluisteren in het centrum van Deurne. Het zijn composities gebaseerd op Viva la Vida van Coldplay, L’amour Toujours van Gigi D’Agostino, Ik ben vandaag zo vrolijk van Herman van Veen, The Wind Forest van Joe Hisaishi en de Etude van Chopin.

Geluid van Deurne
Met de actie ‘Het geluid van Deurne’ van DMG werden al eerder verschillende melodieën aan afspeellijst van het carillon toegevoegd. Hierbij konden inwoners van de gemeente Deurne bepalen welke nummers zij willen horen, gespeeld door het carillon van het gemeentehuis.

DMG-dj
Bert Augustus ging toen samen met DMG-DJ Ramon van Hoek aan de slag om te zoeken naar nieuwe liedjes om toe te voegen. Meer dan 2.200 stemmen werden er uitgebracht voor de actie ‘Het geluid van Deurne’. Na de stemperiode koos een jury uit de top 10 de nieuwe nummers. Vervolgens ging beiaardier Bert Augustus aan de slag om de gekozen nummers te componeren tot carillonmuziek. Dat leverde een nieuw repertoire van twintig liedjes uiteenlopend van Abba tot Nirvana en van kinderliedjes tot klassieke muziek van Haydn en Beethoven.

Foto: Peellandcollege

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen