8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneCarnavalsmuseum blijkt ook schot in de roos bij Deurnese basisschoolleerlingen

Carnavalsmuseum blijkt ook schot in de roos bij Deurnese basisschoolleerlingen

Dat carnaval meer is dan verkleed in polonaise rondlopen, konden ongeveer 100 leerlingen van basisschool De Bron woensdagochtend ervaren in de kelder van Cultuurcentrum Deurne. In het Peelstrekelmuseum dat vorig weekend officieel werd geopend voor genodigden en vanaf vandaag ook toegankelijk is voor publiek, kregen de kinderen woensdag al een uitgebreide rondleiding.

Eén van de begeleidende leraren is Thijs Matheij. Hij is geen vreemde in de carnavalswereld; de afgelopen twee jaar was hij prins van CS De Peelstrekels. “Toen de plannen voor het Peelstrekelmuseum op tafel kwamen, hebben we met de jeugdafdeling nagedacht over hoe we scholen konden betrekken om de jeugd te enthousiasmeren om een bezoek te brengen aan het pop-up-museum. Dat is gelukt, want op drie woensdagochtenden krijgen kinderen van verschillende Deurnese basisscholen komende tijd een rondleiding door de geschiedenis van De Peelstrekels”, vertelt de leerkracht van OBS De Bron.

‘Verrassend enthousiast’
Afgelopen woensdag was de eerste ochtend dat de kinderen uit groep 5 tot en met 8 van die school hun ogen uit konden kijken in het museum. “Ze waren verrassend enthousiast”, zegt Matheij. “Vooral de persoonlijke medailles en scepters maakten veel indruk op de leerlingen. Dat ze aan die attributen konden zien wat voor iemand de prins was, vonden ze heel interessant. ‘Kijk die is politieagent geweest’ en ‘die prins hield van muziek’, hoorde je de kinderen bijvoorbeeld roepen bij de gepersonifieerde scepters.”

Speurtocht
De basisschoolleerlingen die een bezoek brengen aan het museum krijgen tijdens de rondleiding flink wat informatie over wat er allemaal te zien is, legt Thijs Matheij uit. “Museumgidsen Petro Lijsten en Gerard Geurts kunnen geweldig vertellen over de historie van alle foto’s, krantenartikelen en andere attributen die er tentoongesteld zijn. Na de rondleiding krijgen de kinderen een glaasje ranja en gaan ze met een opdrachtenkaart een soort van speurtocht door het museum doen. Dat vonden ze ook prachtig.”

Allerleukste
Dat het bezoekje aan het carnavalsmuseum niet alleen een leerzame ervaring was, maar ook iets dat ze enthousiast heeft gemaakt voor de carnaval, bleek een paar dagen later in de klas. “Aan het einde van de week kijken we altijd even terug op wat we de afgelopen dagen hebben gedaan en vroeg ik wat ze daarvan het allerleukste vonden. Het antwoord was unaniem: ‘het bezoek aan het museum’”, vertelt Matheij.

Ook museumdirecteur Ivan van Oosterhout merkt elk jaar hoe enthousiast de jeugd is over carnaval: “Wij komen op carnavalsvrijdag met de Peelstrekels op alle scholen en dan zie ik hoe de kinderen reageren op de prins en prinses, de raad van elf en de carnavalsmuziek. Hoe gaaf is het als wij kinderen kunnen enthousiasmeren om op jonge leeftijd carnaval te gaan vieren.”

Steek
Volgens leraar Thijs Matheij is dat met het bezoek aan het museum in elk geval gelukt bij zijn leerlingen van groep 6: “Toen ik de kinderen afgelopen week de keuze gaf om een mijter of een steek te maken, kozen ze allemaal voor de carnavalsopdracht in plaats van het Sinterklaasfeest. Dat zegt denk ik al wel genoeg.”

Foto’s: Thijs Matheij

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen