11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- NeerkantCd- en Platenbeurs in Neerkant al bijna veertig jaar een begrip in...

Cd- en Platenbeurs in Neerkant al bijna veertig jaar een begrip in binnen- en buitenland

De verkoop van muziek op vinyl is afgelopen jaar in Nederland opnieuw fors gestegen. Dat merken ze ook bij Oldies Club Neerkant. Komende zondag houden ze weer hun internationale Cd- en Platenbeurs in gemeenschapshuis De Moost in Neerkant en kan er gezocht worden tussen de ongeveer 95.000 vinyl singles, lp’s, cd’s en dvd’s.

Volgend jaar viert Oldies Club Neerkant het 40-jarig bestaan van hun platenbeurs, die inmiddels een begrip is bij vinylliefhebbers in binnen- en buitenland. “De bezoekers komen echt uit heel Nederland, België, Duitsland en er is ook heel vaak een Fransman die op onze beurs komt rondkijken”, vertelt voorzitter Mart Thijssen van de Oldies Club.

De Treffer
Hij kwam op het idee van een platenbeurs toen hij nog actief was als dj in discotheek De Treffer in Neerkant. “Daar ben ik begonnen in 1979. Je moest toen als discjockey nog zorgen voor je eigen plaatjes en daarvoor ging ik ook vaak naar een platenbeurs in Tilburg. Toen bedacht ik dat het wel heel mooi zou zijn als er zoiets zou zijn, maar dan een stuk dichterbij”, vertelt Thijssen.

Voorzichtig werden de eerste paar jaar een aantal informele uitwisselingen van muziek op vinyl gehouden. Dat bleek zo succesvol dat er in 1984 een vereniging werd opgericht, die de platenbeurs in een grotere opzet en meerdere keren per jaar ging organiseren.

Singles en elpees
Bijna veertig jaar later is die beurs van Oldies Club Neerkant er nog steeds en is er eigenlijk niet zo heel veel aan veranderd. “Op een gegeven moment kwamen er naast muziek op vinyl ook cd’s en dvd’s, maar op dit moment zijn het weer net als vroeger vooral singles en elpees die worden gezocht en aangeboden”, zegt Mart Thijssen.

Die populariteit blijkt ook uit de nieuwste cijfers van brancheorganisatie NVPI Audio. Vinyl leverde in 2013 nog maar 7 miljoen euro op, maar vooral sinds de coronapandemie zit de verkoop van lp’s flink in de lift. In totaal was de omzet uit vinyl afgelopen jaar goed voor 37 miljoen euro. Dat is 13 procent van de hele Nederlandse muziekmarkt. De omzet uit cd’s nam in 2021 nog toe, maar daalde in 2022 met bijna 13 procent, naar een totaal van iets meer dan 15 miljoen euro. Daarmee hebben cd’s ruim 5 procent van de markt.

Jaren ’80
De liefde voor vinyl is er niet alleen bij de oudere generaties. Het zijn volgens Thijssen van de Oldies Club echt niet allemaal oude knarren die op de beurs rondlopen: “Zeker niet. Je ziet zelfs dat het publiek aan het verjongen is. Veel mensen die in hun jeugd muziek op vinyl hebben gedraaid en die elpees op een gegeven moment hebben verruild voor cd’s, zie je nu terugkomen. Die willen de muziek weer beleven als toen en zoeken die elpees weer. Dat zie je nu heel erg met muziek uit de jaren ’80.”

Zo’n muzikale herinnering op vinyl weer opnieuw in handen krijgen, is in sommige gevallen niet goedkoop. “De prijs is afhankelijk van onder andere de kwaliteit van de plaat en de hoes en natuurlijk van hoe zeldzaam het exemplaar is. Hier in de regio kan een speciale persing van een plaat uit de beginperiode van bijvoorbeeld Doe Maar of Rowwen Hèze heel wat opleveren”, legt Thijssen uit.

Jubileumjaar
De vinylliefhebbers van Oldies Club Neerkant zijn naast de normale edities van de Cd- en Platenbeurs ook al bezig met het jubileumjaar. “In 2024 bestaan we veertig jaar en komt er een speciale beurs. We zijn al bezig met wat leuke dingen zoals een draagtas en notitieblokjes met ons logo er op. Belangrijkste is voor ons dat de Cd- en Platenbeurs op een laagdrempelige manier toegankelijk blijft voor iedereen. Daarom hanteren we ook geen entreekosten en hoef je ook niet per se iets te kopen op de beurs. Ook als je alleen wat muziek wil beluisteren, ben je van harte welkom”, zegt Mart Thijssen.

De eerstvolgende Cd- en Platenbeurs vindt plaats op zondag 24 september van 11.00 tot 17.00 uur in gemeenschapshuis De Moost aan de Moostenstraat 3 in Neerkant.

Foto’s: Oldies Club Neerkant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen