29.9 C
Deurne
vrijdag 9 juni 2023
Home- DeurneCDA Deurne over plannen vermindering stikstofuitstoot: ‘Kabinet lijkt totaal de weg kwijt’

CDA Deurne over plannen vermindering stikstofuitstoot: ‘Kabinet lijkt totaal de weg kwijt’

De nieuwe plannen van Den Haag voor de Peelregio wat betreft de vermindering van de stikstofuitstoot zijn volgens de fractie van CDA Deurne weggegooid geld en mogen nooit tot uitvoering komen. De partij heeft samen met de andere lokale CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limburgse Peel een statement gepubliceerd waarin zij unaniem vinden dat “het kabinet de weg totaal kwijt lijkt”.

In de plannen van het kabinet moet in sommige gebieden waaronder de Peel tot 70 á 80 procent uitstoot worden verminderd en heel dichtbij natuurgebieden tot 95%. Niet realistisch en niet haalbaar, zei voorzitter Mario Berkers van ZLTO De Peel afgelopen donderdagavond al bij het NOS Journaal.

‘IJskoude kaalslag’
De CDA-fracties uit Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Laarbeek, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray, Nederweert en Leudal hopen met hun uitspraak niet alleen CDA-politici in Den Haag wakker te schudden maar ook bij de provincies: “Wij roepen de CDA-Tweede Kamerfractie op geen verantwoordelijkheid te dragen voor deze doelen. Tevens roepen wij de CDA-Statenfracties uit Noord-Brabant en Limburg op om in gelijke strekking zwaar protest aan te tekenen bij gedeputeerde staten in beide provincies. De provincies mogen niet akkoord gaan met deze ijskoude kaalslag op ons mooie platteland, waardoor boeren en burgers worden verdreven.”

Voldoende stikstofreductie
Ministers Van der Wal voor Natuur en Stikstof en Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geven aan dat er op grote schaal agrarische bedrijven moet verdwijnen om voldoende stikstofreductie te behalen. Maar experts zeggen dat als je al deze bedrijven in een straal van 10 kilometer om de Peel heen stillegt, je maar een daling behaalt van 1600 mol stikstof per hectare naar 1200 mol. En die moet van het kabinet naar beneden tot een uitstoot van 500 mol stikstof.

‘Weggegooid geld’
In het regeerakkoord is afgesproken dat in 2030 74 procent van de Nederlandse natuur een ‘gezond stikstofniveau’ moet hebben. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft het kabinet 25 miljard euro uitgetrokken. “Het is weggegooid geld enkel ter stimulans van hoogveen in de Peel, waarmee een kwalitatief hoogwaardige voedselproducerende beroepsgroep voor de toekomst wordt verdreven zonder dat daarmee ook maar in de buurt te komen van de gestelde doelen”, zeggen de CDA-fracties in de Peel.

‘Belachelijke reductiedoelen’
De plannen uit Den Haag lijken er volgens hen op gericht om de gehele land- en tuinbouwsector rondom de Peel regio te verdrijven om daarmee op termijn hoogveen in de Peel te willen stimuleren: “Vanuit Den Haag wordt de Peel regio met stoere doelen opgezadeld, een stikstof reductie van 95% terwijl voor de uitvoering de provincies verantwoordelijk worden gehouden, waarna inwoners uit de Peelregio de gevolgen moeten dragen. Voor deze belachelijke reductiedoelen wordt voorgesteld om 25.000.000.000 euro aan belastinggeld te besteden. Hiermee wordt pijnlijk duidelijk dat de doelen voor een afnamen van 95% voor de Peel, door de land- en tuinbouwsector te verdrijven totaal onrealistisch zijn”, stellen de lokale fracties van het CDA.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen