11.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneCDA Deurne stelt raadsvragen over werkwijze Peelgemeenten bij huishoudelijke ondersteuning

CDA Deurne stelt raadsvragen over werkwijze Peelgemeenten bij huishoudelijke ondersteuning

De fractie van CDA Deurne heeft raadsvragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van de hoogste bestuursrechter over de resultaatgerichte werkwijze waarmee de Peelgemeenten waaronder Deurne huishoudelijke hulp toekennen. De Centrale Raad voor Beroep heeft in die zaak geoordeeld dat ouderen, zieken en gehandicapten onrecht is aangedaan doordat de Peelgemeenten en gemeente Helmond drie jaar lang vasthielden aan hun eigen regels ondanks jurisprudentie hierover.

CDA-raadslid Riny van Leeuwen-Berkvens is verbaasd dat haar fractie dit nieuws in de media moet vernemen en wil weten wat de gevolgen zijn van deze uitspraak voor bestaande en nieuwe aanvragers van huishoudelijke ondersteuning in Deurne. Ook vraagt zij of ouderen, zieken en gehandicapten die de afgelopen jaren huishoudelijke ondersteuning nodig hadden in Deurne tekort zijn gedaan door de werkwijze van de gemeente.

Kwaliteitscontroles
Ouderen die via de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) huishoudelijke hulp aanvragen, moeten voortaan van gemeenten zekerheid krijgen over hoeveel uren schoonmaakhulp zij recht op hebben. Dat moet van tevoren worden afgesproken en worden vastgelegd. Dit is volgens de Centrale Raad voor Beroep nodig omdat blijkt dat ouderen en zieken zien dat met de resultaatgerichte werkwijze hun hulp in de praktijk nog maar half zo lang de tijd krijgt voor hetzelfde werk en de taken dus niet af krijgt. Het CDA in Deurne wil weten of hierop de afgelopen jaren kwaliteitscontroles verricht zijn en of die wel representatief genoeg zijn geweest.

Consequenties uitspraak
Daarnaast vraagt de fractie zich af welke consequenties de uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep heeft voor de zorgomvang van inwoners die op dit moment huishoudelijke hulp krijgen en voor die van nieuwe aanvragers van huishoudelijke ondersteuning. Voor welke gebruikers en aanvragers de uitspraak van de hoogste bestuursrechter eventueel profijt gaat opleveren, is afhankelijk van de mogelijke alternatieve werkwijzen waarmee gemeentebesturen nu gaan komen.

‘Helemaal niet te betalen’
Hoewel de Centrale Raad voor Beroep al in oktober 2018 heeft aangegeven dat het aantal uren zwart op wit moet staan om iemand voldoende rechtszekerheid te geven, gaf begin 2019 toenmalig wethouder Marnix Schlösser van Deurne op zijn beurt aan dat teruggaan naar een systeem met uren “helemaal niet te betalen is.” Ook van die uitspraak wil de fractie van het CDA weten wat de gevolgen zijn voor Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen