8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneCliënten van ORO gaan meehelpen bij afvalverwerking op Het Rijtven

Cliënten van ORO gaan meehelpen bij afvalverwerking op Het Rijtven

Bij ORO wordt voortdurend gezocht naar manieren waarmee zij hun cliënten gelukkig kunnen maken. Een zinvolle dagbesteding is daarbij erg belangrijk. Daarom gaan vanaf deze week cliënten met ‘complex gedrag’ aan de slag in de afvalverwerking op ORO-locatie Het Rijtven in Deurne.

Afgelopen maandag werd een speciale werkpost onder de naam Opgeruimd Rijtven geopend op het terrein van het facilitair centrum van ORO dat grenst aan Het Rijtven op industrieterrein Rijt-West. Bij de feestelijk opening kregen de cliënten ook elk hun eigen hagelnieuwe werkkleding.

Elektrokarren
Teammanager Marcel van den Berkmortel van de facilitaire dienst van ORO legt uit wat de cliënten gaan doen: “Tot nu toe werd het restafval van de gebouwen op Het Rijtven een keer per week opgehaald door de vuilniswagen. Nu gaan cliënten dat twee keer per week doen met elektrokarren. Het afval komt in een grote perscontainer bij het facilitair centrum en die wordt eens in de veertien dagen geleegd door de reguliere afvalverwerker.”

‘Wat wél kan’
Cliënten met ‘complex gedrag’ werken over het algemeen in een zeer beschutte en veilige omgeving in een van de dagbestedingsruimtes op Het Rijtven. Door hun soms onvoorspelbare en moeilijk te ‘lezen’ gedrag is het lastig om ze te laten werken in een reguliere werkomgeving. “Maar bij ORO kijken we vooral naar wat wél kan”, reageert de Van den Berkmortel. “Zo hebben we het laatste jaar ervaring opgedaan door een aantal van deze cliënten mee te laten werken in de keuken en zijn ze actief in onze wasserij. Met deze nieuwe dienst breiden we de mogelijkheden voor deze groep verder uit.”

Nuttig en gewaardeerd
Bestuurder Jan Roelofs van ORO noemt de nieuwe ontwikkeling een mooi voorbeeld van wat de organisatie beoogt. “Echt werk voor deze mensen, waardoor ze zich nuttig, gewaardeerd en gelukkiger voelen. En daarnaast een bijdrage aan een veiliger terrein en een duurzamere afvalverwerking. Dit is iets waar we heel trots op zijn.”

Duurzamer
Het gevolg van het nieuwe initiatief is dat de vuilniswagen niet meer op het terrein komt. En in plaats van elke week, nu maar één keer in de twee weken een ritje naar Het Rijtven hoeft te maken. “Dat is duurzamer en veiliger”, aldus Van den Berkmortel. Jan Roelofs vult aan: “Maar het belangrijkste is wel dat we op deze manier een mooie dagbesteding toevoegen aan de mogelijkheden van mensen die door hun verstandelijke beperking minder kansen hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een fijne en zinvolle dagbesteding.”

Foto: ORO/Hein van Bakel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen